День Тетяни віряни ПЦУ тепер святкують за новою датою

За Новоюліанським календарем віряни ПЦУ 12 січня Східні Церкви вшановують пам’ять св. мучениці Тетяни Римської. Ті, що дотримуються Юліанського календаря, вшановують святу із запізненням аж 25 січня, передає Релігійно-інформаційна служба України.

Жила св. Тетяна в ІІІ ст. за правління римського імператора Олександра Севера, матір якого була християнкою. Свого сина вона виховувала християнином, проте віра його була нещирою: хоча визнавав Бог, проте поклонявся античним богам Діані, Аполлонові і Орфеєві. Сам християн не карав, проте і своїм людям не забороняв.

В той час підростала Тетяна. Її батько був поважним римлянином, імператорським урядником, проконсулом, але був таємним християнином і за Божими Законами виховував дочку. Чим більше дізнавалась дівчина про Господа, тим сильнішою ставала її віра. У молодому віці вирішила присвятити все своє життя Ісусові і прожити його в непорушеному дівоцтві. Згодом була прилучена до посвячених Богу жінок-дияконіс римської церкви.

У 225 році (у різних джерелах ця дата коливається між 225-230 роками) Тетяну покликав до себе префект Риму Ульміян, дізнавшись, що молода дівчина є християнкою. Спершу він пропонував їй відступити від Бога, не схотівши, щоб ця молода і красива жінка загинула. Та Тетяна наперекір відмовилась виконувати його прохання, чим дуже розізлила Ульміяна. З це її тіло жорстоко мучили кілька днів. І кожного вечора, залишаючи її побитою, вимученою, з переламаними кістками, на ранок зустрічали повністю здоровою і додавали їй нових мук.

Її віра творила дива. Та її кати не хотіли вірити в силу Божу. Коли її в ідольських храмах заставляли поклонитись Діані чи інших язичницьким ідолам, їх статуї падали. З кожним днем покарання ставали жахливішими: її палили на вогні, обрізали волосся, думаючи, що в ньому сила, тіло різали бритвами, та замість крові текло молоко і пахощами наповнялось повітря. Змінювались слуги, виснажені своїм завданням і отримуючи покарання від ангелів, які весь час оберігали дівчину. Ось такою сильною була віра св. Тетяни.

Наостанок, бачачи, що дівчина залишається жива і не знаючи, що ще з нею робити,було видано наказ обезглавити мученицю. Такого самого покарання зазнав і її батько.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.