Експерти нагадали, як підготувати сад до морозів

Найперше необхідно прибрати все сміття з квітника, якщо досі цього не зробили. Листю багаторічників і чагарників, залишкам звичайних літників, сухим гілкам та іншим рослинним відходам там не місце. 

Для укриття та закутування на зиму, мульчування грунту використовують сухі чисті матеріали, листя деревних, і ніколи — тих культур, що ростуть на квітниках. Адже там можуть не тільки зимувати шкідники, таке укриття може призвести до підпрівання та загибелі рослин.

Про це пише Порадниця.

Після того, як із квітника буде прибрано все сміття, необхідно:

  • провести підзимовий вологозарядний полив для чагарників і декоративних деревних (особливу увагу приділіть хвойним та вічно-зеленим рослинам)
  • провести останнє розпушування грунту навколо рослин, аерувати його (цей простий захід попередить перезволоження під час відлиг і багато інших проблем)
  • замульчувати весь вільний грунт будь-яким доступним матеріалом (хоча б торфом) шаром близько 4–5 см
  • обв’язати крони хвойних мотузками для захисту від обламування, зв’язати інші чагарники, яким загрожує розламування під шапками снігу
  • підгорнути й вкрити рослини

«Коріння півонії, лілій прикривають торфом. Також потребують укриття клематиси та троянди. Перед зимовими морозами розділяють для розмноження коріння деяких квітів і разом із цибулинними висаджують на відведені місця», — додають досвідні садівники.

Ще викопують бульби жоржин, бегонії. Садівники радять їх промити, очистити, обрізати слабке коріння, посушити й покласти на зберігання до підвалу.

Хризантеми краще обрізати, прикрити торфом і утеплити. Щодо кульовидних хризантем, то їх на початку листопада потрібно викопувати і прибирати на зберігання, так як вони погано переносять зимівлю у відкритому грунті.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.