В Україні стає вигідно займатись тваринництвом — фермер

Засновник молочної ферми «Мукко» Назар Кміть вважає, що в Україні є всі можливості для розвитку молочного господарства.

При створені ферми, а також при закупівлі худоби держава компенсує фінансові витрати. Також діють програми дотацій за приріст поголів'я в господарстві.

Про це ідеться в матеріалі Latifundist.com.

На Галичині  в селі Угерсько діє підприємство «МУККО» — це козяча й коров’яча ферми, молокопереробний завод і сироварня, де варять сири, проводять екскурсії та дегустації.

Розвивати свою козячу ферму родина Кміть вирішила на території колишньої свиноферми, яка пустувала останні 15 років. Провели ремонт у трьох приміщеннях.

«Першу партію із 300 кіз завезли із Франції. Держава компенсувала витрати на закупівлю. За кожну козу ферма отримала компенсацію в 1 тис. грн, тому закупівля однієї тварини коштувала 30 євро», — каже Назар. 

Як зізнається Назар, зараз найкращий час для ведення та розвитку тваринництва.

«Держава компенсує 30% на будівництво молочних ферм. Також діють програми дотації за приріст корів та кількість кіз. Аналогічна ситуація і з коровами. На ферму завезли 60 корів із Чехії, а завдяки компенсації з державного бюджету за одну тварину заплатили лише 100 доларів», — додав фермер. 

Також, зі слів фермера, з розвитком виробництва перейшли на кредитування від банків, і зараз співвідношення своїх кредитних коштів становить 40:60. До вибору фінансових партнерів підходять ретельно, тож одним із банків для співпраці обрали ПУМБ. З ним працюють за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

«Програма ідеальна для агробізнесу. Якщо ми хочемо рости, то потрібні додаткові інвестиції. Тому й обрали саме цю програму.  До того ж, нам доступні антикризові кредити на оборотні кошти під 0%», — поділився досвідом Назар Кміть. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.