Податок з тютюнових виробів буде йти в бюджет громади — закон

Акцизний податок із роздрібного продажу тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет тепер зараховуватимуть до місцевих бюджетів України. Такі зміни пов'язані з тим, що обов'язок сплачувати цей податок 5% переноситься з продавців на виробників та імпортерів. Внаслідок громади можуть отримати 2 млрд грн надходжень.

Про це повідомив Віталій Безгін, народний депутат України.

«З 1 квітня 2022 року змінено механізм зарахування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів: зараховуватиметься до бюджетів місцевого самоврядування автоматично відповідно до часток, що визначаються щомісячно, як співвідношення вартості реалізованих тютюнових виробів на відповідній території за звітний місяць до загальної вартості реалізованих тютюнових виробів за звітний місяць в цілому по Україні», — ідеться в документі. 

Загалом законопроект передбачає обов'язок Держказначейства зараховувати акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет до відповідних бюджетів місцевого самоврядування.

Такі правила містяться у законопроекті №5719 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб'єктами роздрібної торгівлі тютюнових виробів».

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.