Стали відомі нові штрафи для ФОП

Для ФОП в селі чи в місті, які зобов'язані встановити касовий апарат, встановили часовий ліміт. Як повідомляє Данило Гетманцев, голова комітету ВРУ з питань фінансів,  до ФОП, які встановлять РРО до 1 березня 2022 р., застосовуватимуть штраф 10%, а ФОП, які цього не зроблять до 1 березня 2022 року — матимуть штрафи в повному розмірі.

При цьому в повідомленні зазначається, що 10% — це вже не від вартості проданого, а від розміру, встановленого Законом. Відповідно і під повним розміром слід розуміти той розмір штрафів, який зараз передбачено Законом про РРО.

За ч.1 ст. 17 Закону про РРО ФОП в сільській місцевості чи в місті сплачуватиме штраф у разі: 

  • встановлення під час перевірки факту проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), зокрема в сільській місцевості
  • непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи
  • невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання.

Розмір штрафу встановлений наступний:

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше
  • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

Раніше Zemliak.com повідомляв, З 1 січня 2022 року застосування реєстраторів розрахункових операцій ( РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій ( ПРРО) платниками єдиного податку ІІ-IV груп є обов’язковим. Але, були запропоновані зміни, які передбачали відстрочення нарахування штрафів до 1 лютого 2022 року.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.