Реєстрація по формі ФОП 4 звільняє від сплати податку на землю

Про переваги ФОП 4 під час заходу в с. Утконосовка Одеської області «Нові можливості збуту овочів» розповів Микола Горшков, спеціаліст з розвитку плодоовочевого ланцюга UHBDP. 

Про це стало відомо з головного сайту UHBDP.

Платники єдиного податку в рамках ФОП 4 звільняються від сплати податку на землю, яка використовується для здійснення підприємницької діяльності.  

До четвертої групи платників єдиного податку відносяться сільськогосподарські товаровиробники, зокрема, ФОП, які провадять діяльність виключно в межах сімейного фермерського господарства.

Яких же вимог необхідно дотримуватись?

  • Здійснювати виключно вирощування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку власно-вирощеної та її продаж.
  • Проводити господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси.
  • Не використовувати працю найманих осіб, тобто працюють тільки члени родини.
  • Членами сімейного фермерського господарства такої фізичної особи підприємця можуть бути члени її сім’ї. Визначення членів сім'ї надано у ст. 3 Сімейного кодексу України. Члени сім'ї не є найманими працівниками сімейного фермерського господарства
  • Площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

Виробник, що оформлений за 4 групою спрощеної системи оподаткування (без ПДВ) повинен сплачувати Єдиний страховий внесок (ЄСВ) та єдиний податок.

ЄСВ — це 22% від мінімальної заробітної плати, зараз він складає 1320 грн. на місяць.

ЄСВ сплачується за кожного члена СФГ, члена сім'ї, який офіційно входить до СФГ, але ЄСВ не платять пенсіонери, особи з обмеженою працездатністю та особи, які вже мають постійну роботу в іншого роботодавця. 

«Тобто, якщо ви десь офіційно працевлаштовані, а паралельно зареєстрували СФГ як ФОП 4 групи, то ЄСВ ви не сплачуєте»,  — стверджують податківці.

Щоб мотивувати виробників реєструватися як ФОП 4 групи, держава пропонує пільгу щодо сплати ЄСВ для СФГ, отже, сума податку становить:

1-й рік  —10% = 132 грн.

2-й рік  —20% = 264 грн.

3-й рік 30% = 396 грн.

4-й рік 40% = 528 грн.

5-й рік — 50% = 660 грн.

6-й рік — 60% = 792 грн.

7-й рік — 70% = 924 грн.

8-й рік 80% = 1056 грн.

9-й рік — 90% = 1188 грн.

з 10-го року 100% = 1320 грн.

Єдиний податок — це відсоток від НГО землі (по ОТГ або по області) з урахуванням коефіцієнта в залежності від категорії землі (оранка, багаторічні насадження, закритий грунт)

1 га багаторічних насаджень в Одеській області = 31017 грн. * 0,57 % = 177 грн. (НА РІК)

1 га ріллі в Одеській області = 31017 грн. * 0,95% = 295 грн. (НА РІК)

1 га закритого грунту в Одеській області = 31017 грн. * 6,33% = 1964 грн. (НА РІК)

Сплата єдиного податку здійснюється поквартально таким чином:

  • 1 квартал - 10%,
  • 2 квартал - 10%,
  • 3 квартал - 50%,
  • 4 квартал - 30% від загальної суми податку, який нарахован за рік.

«Реєструвати бізнес треба, тому що у випадку купівлі землі необхідно показувати джерело надходжень коштів. Також для отримання кредиту в банку треба показувати свої прибутки за 2 роки. Якщо буде необхідність отримати допомогу за держпрограмою, то теж треба вести зареєстрований бізнес. Особливо необхідна реєстрація, коли в планах є реалізація продуктів в супермаркети», — стверджують фахівці. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.