Громади проти змін в оподаткуванні нерухомості — АМУ

Члени Асоціації міст України звернулись до Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики з рекомендацією відхилити законопроєкт № 8317 від 29.12.2022  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення системи оподаткування місцевих податків і зборів в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».

Про це повідомили в АМУ.

Як ідеться в повідомленні, Асоціація провела опитування серед громад-членів щодо вказаного проєкту Закону України. Цей документ передбачає перехід до оподаткування на основі оціночної вартості об’єкту нерухомості податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

«Здійснене на прикладі окремих громад моделювання щодо застосування змін, передбачених законопроєктом № 8317, показало зменшення надходжень до відповідних бюджетів місцевого самоврядування податку на нерухоме майно», — звернули увагу в АМУ.

Крім цього, за словами представників Асоціації, до законопроєкту не додано фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та відсутні необхідні пропозиції змін до законодавства щодо додаткових джерел надходжень місцевих бюджетів для досягнення збалансованості місцевих бюджетів. Також авторами законопроєкту не обґрунтовано належним чином вплив запропонованих змін на показники надходжень податку до бюджетів місцевого самоврядування.

«Законопроєкт № 8317 всупереч пояснювальній записці до нього не удосконалює систему оподаткування податку на нерухоме майно, а викликає більше питань та ускладнень», — ідеться в повідомленні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.