На Чернігівщині запрошують до музею тканини

Музей розміщується в кількох хатах села Москалі. У ньому зберігається безліч рушників, інших вишитих речей і різні знаряддя праці пращурів. Цікаво, що в Москалях можна не лише помилуватися цікавими експонатами, а й на власні очі побачити процес виготовлення полотна.

Пише про це Голос України.

Село з тих, які рішенням чиновників були названі неперспективними і поставлені на нову «чорну дошку»: тут закрили школу й навіть крамницю. Незважаючи на відсутність гарної дороги, газу і водогону, Москалі стають дедалі популярнішими серед туристів.

Рятує село родина Дахно — Юрій і Галина, котрі перетворили його на унікальний музей. Колекцію старожитностей чоловік почав збирати ще школярем.

«Якщо раптом ви нічого не знаєте про те, як колись виготовляли тканину, які знаряддя праці при цьому використовували, тоді ця чаклунська хата для вас. Усе про сировину, оброблення льону, підготовку до прядіння та ткацтва, та, зрештою, ткані вироби неймовірної краси та естетики можна побачити тут. Ткацькі верстати, прялки різних видів, ткані сорочки рушники, настольники», написав у соцмережі Юрій Дахно. 

Юрій із дружиною Галиною продовжують поповнювати свою колекцію хай простими, але цікавими речами — народними картинами, намальованими й вишитими, хатніми іконами, які масово виготовлялись по селах, побутовими речами.

Уже чимало предметів із збірки Дахнів виставлялися в Національному заповіднику «Софія Київська», в Музеї Гончара, рушники та вишиті сорочки внесено до каталогу.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.