На Черкащині створили унікальну українську світлицю

В селі Скориківка, що на Золотоніщині, створили українську світлицю. З експонатів є і  Глечики, праски, дитячі люльки, автентичний одяг, старовинні рушники та ще пів тисячі експонатів українських традиційних речей. 

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

За словами Тетяни Скорик, старости села, ідею виношували 10 років, а реалізувати її вдалося в грудні 2021 року. Речі збирали по всьому району.

«Люди старшого покоління приходять та просто ніби завмирають. Там хтось бачить свою молодість, хтось бачить рушничок своєї мами чи бабусі, і якісь згадки вже, навіть вголос починають розповідати, хто що знає. Молодше покоління, звичайно, трішки з подивом на це дивляться»,  — прокоментувала староста.

У коридорі Будинку культури розвішені вишиті рушники. Їх 150 штук. Це лише ті, які встигли реставрувати, розповіла місцева жителька Валентина Пономаренко. Вона збирала рушники 50 років і передала в музей, аби кожен побачив їхню унікальність.

«Також 16 жіночих вишитих сорочок та 5 чоловічих представлені в іншій кімнаті. Автентичний одяг займає особливе місце, зауважила жителька», — додала Валентина Пономаренко.

За її словами, серед речей побуту є бочка для замочування білизни, яку називали жлукто. До світлиці передала і свої рушники, зауважила місцева жителька Віра Глива. Тут влаштовують і репетиції творчих колективів села. Речі з кімнати використовують як реквізит на сцені.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.