На Кіровоградщині в сільській хаті облаштували музей

В селі Протопопівка Кіровоградської області облаштували музей-садибу в українському стилі. Там зібрали більше сотні речей. Є понад столітня скриня, піч, глечики, ряднини і дерев’яна праска.

Про це пише Суспільне.

«Раніше садиба належала батькам мого чоловіка. Вишнева садиба  — так назвали музей, бо у саду ростуть вишні», — говорить Валентина Портна, спів ініціатор створення музею-садиби.

Підлога і лавка у садибі застелені ряднинами. У кутку є ікона з вишитими рушниками, букети з засушеними квітами, лікарські трави і зв’язки цибулі з часником. На печі і поряд на полицях — два десятки глиняних глечиків.

«Частину зібраної колекції взяли з будинку жительки села Протопопівка Ніни Ляшко, яка відкрила вдома музей. Чотири роки тому вона померла, її справу вирішили продовжити. Люди знали, що у неї вдома музей і приносили що у кого було. Зараз ми додаємо нове, хочемо знайти свою родзинку», — розповіла жінка.

Два останні роки ця садиба належить родині Ірини Цюні. Жінка говорить, цей невеликий музей, допоможе дітям пам'ятати про національні традиції, кухню і побут. Відвідати садибу можуть усі охочі за попереднім записом.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.