На Чернігівщині руйнується храм Юрія Довгорукого

Унікальна споруда, Юр’єва божниця або Церква Святого Михаїла знаходиться на виїзді з міста Остра що на Чернігівщині, на пагорбі, який також є оглядовим майданчиком. 

Реставраційні роботи були проведені лише в 1907 році за проектом архітектора П. П. Покришкіна. В 1924 і 1950 роках було проведено роботи по консервації.

Про це стало відомо інтернет-видання  Дороговказ.

Споруджена церква була ще в 1098 році за розпорядженням великого князя київського Володимира Мономаха. Того року він заснував «Градъ на Въстри». На сьогодні від колишньої церкви лишився тільки фрагмент.

«У 1152 р. Ізяслав Мстиславич спалив місто, але Юрій Довгорукий, син Володимира Мономаха, відновив і поселення, і церкву — звідси назва «Юр’єва божниця», — зазначила Анна Дубовська, редактор.

По темі: На Чернігівщині занепадає храм Івана Мазепи.

Наступного разу церкву зруйнували в 1240 р. татаро-монголи, у 1695 р. її відновили. Проте невдовзі трапилося нове лихо: у 1753 р. в храм ударила блискавка, дерев'яний верх згорів. До всього ще й кладка почала руйнуватися через зрушення пагорба до річки. Тому наприкінці XVIII—на початку XIX ст. більшу частину будівлі, що була в аварійному стані, розібрали. Збереглася лише вівтар і частина південно-східної стіни.

Юр’єва божниця або Церква Святого Михаїла — пам'ятка давньоруського зодчества XI ст., розташована при в'їзді в Остер з півдня на високому пагорбі. «Юр'євою» вона була названа на честь свого благоукрасителя Юрія Довгорукого, саме він прикрасив свою придворну церкву фресками подібними до фресок Софії Київської.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.