На Львівщині селяни власними силами відновлюють унікальну будівлю

У селі Підгірці, що на Львівщині, три родини викупили старовинний палац Яблоновських-Бруницьких, щоб відремонтувати будівлю та відновити територію.

Пише видання Твоє місто.

Зараз палац належить трьом родинам, які мають прізвища Герга, Берник, Онишкевич. Двоє з них є жителями села Підгірці, третя сім’я — зі Львова. У приміщенні намагаються зберегти автентичний вигляд та відновити тогочасні інтер’єр і побут. Для цього на антикварних ринках та у спеціалізованих магазинах купують відповідні речі.

«Палац був вкрай зруйнований. Зокрема, там не було ні вікон, ні дверей, дах обвалився, дерев’яні балки понищені, перекриття між поверхами майже не було, на даху росли триметрові дерева, а на стінах був грибок», — каже Світлана Герга.

Зараз власники вже відремонтували дах, стелю, дві бокові вежі й тераси, а також укріпили стіни та реконструювали деякі кімнати. Наразі вони повністю відновили лише цокольний поверх.

Дендропарк поруч займає площу більш ніж 8 га. Тут є грабова алея, збережені старі сходи, літня ротонда, ставок. У самому парку є рідкісні рослини, буки, клени, модрини, ялиці, платани, а також дерева, яким, здавалось би, не підходять місцеві кліматичні умови.

Нині палац не має статусу державної пам’ятки на відміну від дендропарку поруч (він є пам’яткою садово-паркового мистецтва XVIII століття).

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.