Науковці з Чернігівщини будують древнє село

На території Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя громадська організація «Ніжинське археологічне товариство» працює над створенням давньоруського села — нового історико-культурного розважального центру. 

Про це повідомляється на сторінці Чернігівської ОДА

«Усе, що тут побудуємо, базуватиметься на історичних аналогах, те, що ми досліджували і що досліджене до нас. Перший етап без глобального будівництва  — запустити основні локації: гончарню, фехтувальню, кузню. Через кілька тижнів плануємо перший випал керамічних виробів у горні. Але створення давньоруського села – це тривалий процес на багато років», — розказує науковець й археолог Іван Кедун.

На території майбутнього села стоїть гончарний горн для опалу кераміки, поруч стоятиме гончарне коло. Також на території будуть розташовані: лучний тир, місце для рицарських поєдинків і справжня стародавня кузня. Буде і стіл для історичних посиденьок та лекцій. 

«Сюди можна буде прийти, зварити страву за давньою рецептурою та скуштувати її», — каже науковець.

За його словами, планують звести давньоруську хату з піччю та запустити історичну кухню.

Однією з цілей зазначають читання профільних дисципліни для студентів на реальних прикладах. 

В перспективі планують відкрити ще й текстильний цех (процес виготовлення автентичного одягу), та встановити горн з виплавки металу. 

«Раніше тут проводили фестивалі, функціонувала літня археологічна школа і прийшли до того, що на виїзді гарно, але незручно. Тепер робимо своє й у себе, буде локально і під охороною. Але прийти й поринути у древню Русь зможе кожен», розказує науковець й археолог Іван Кедун.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.