На Черкащині селяни власними силами відновлюють дамбу

У селі Маркізівка, що на Черкащині, 1 січня 2022 року стався прорив дамби через руйнування нижньої частини шлюзу греблі на річці Золотоношка. Місцеві мешканці взялися самотужки ліквідовувати аварію: закидали камінням та засипали піском. 

Повідомляє про це Суспільне.

Із лопатами та мішками, на велосипедах та автомобілях — так із одинадцятої ранку 6 січня 2022 року до дамби сходилися жителі Маркізівки. Вони об’єдналися, щоб ліквідувати наслідки аварії.

«Люди в нас добросовісні, сходяться. Це не за гроші, це просто так. Ми хочемо зберегти свою річку, оскільки вона залишилась одна на всю область, а як вийде вода, то ні в колодязях не буде води, і люди попливуть благополучно», — розповів Юрій, місцевий мешканець.

За словами очевидців з місця руйнування виходив потік води завширшки 4 м та глибиною 30 см. 

«Цій дамбі 54 роки, її будували для потреб місцевого заводу. Коли підприємство закрили, про цю споруду забули, Зараз дамба не в найкращому стані: поручнів немає, на дорозі ями, два шлюзи теж аварійні. Ця дамба потребує капітального ремонту. Призупинити витік води — це вимушена дія, бо водосховище вже не набереться, коли буде пусте», — зауважила староста села Маркізівка Наталія Таран. 

Голова Золотоніської райдержадміністрації Ірина Тернова повідомила, що як ремонтувати греблю не знають, оскільки гідротехнічна споруда не перебуває на балансі жодної інстанції й офіційно спрямовувати гроші на неї зараз не можуть. Наступного тижня планують скликати місцеву комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і підготувати звернення до керівництва області, щоб передати цю споруду на баланс громади.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.