На Тернопільщині селяни вимагають відмінити плату за транспортування газу

Жителі Нового села Тернопільського району хочуть, щоб газові мережі передали на баланс громади. 

Надія Гасай написала петицію до облради, яку підтримали депутати.

Про це повідомляє Суспільне.

Електронну петицію «Про повернення газових мереж громаді» на сайті облради Надія Гасай зареєструвала 15 травня. Петиція набрала 567 голосів із 500-сот необхідних. 

Надія каже, труби встановлювали своїм коштом, тому проти оплати транспортування газу. 

Ярослава Цинкалюк — одна із тих, хто у 2003 році збирав гроші на газифікацію Нового села. Жінка розповіла, що тоді з 16 будинків на її вулиці зібрали понад 28 тис грн. Цинкалюк каже, все це записувала у зошит, який зберегла дотепер.

«Здавали, поки не розрахувались за всі виконані роботи, хто скільки мав. От, наприклад, зразу здали 350 грн, потім здавали хто 200, хто 300. А тепер за червень місяць я заплатила за використання газу 108 грн. Крім того, за транспортування за той самий місяць — 263 грн», — каже Ярослава.

Ігор Баран живе на сусідній вулиці. Чоловік каже, теж збирав гроші, щоб провести газ. Тепер за його транспортування щомісяця платить 240 грн.

«Труба приблизно до кілометра тягнеться. Засипали ми її вручну, всі люди збиралися і допомагали. У тих ровах, які викопали під труби, було повно води, то чоловіки з вулиці всі збиралися і тримали ту трубу і закидали»,  — розповіла місцева жителька Леся Паламар.

На сесії облради депутати одноголосно підтримали цю петицію. Тепер робоча група має підготувати проект заходів щодо передачі газопроводів громадам.

«Якщо громада є власником розподільчої мережі, тоді вона може вимагати тільки те, що вона споживає. Що споживає громада, коли вона є власником газової мережі? Тільки сервісні послуги. Тільки тоді, коли є необхідність.  Якщо все в порядку, то вони не платять гроші. Це є початок юридичних процедур, які призведуть до того, що споживач буде платити тільки за спожитий газ»,  — каже Доктор технічних наук Валерій Федорейко.

Дві платіжки: за газ і його доставлення люди отримують з 1 січня 2020-го року. Про це розповів заступник директора філії підприємства «Нафтогаз України» Сергій Дробко.

За його словами, це зробили тому, що продаж газу і його транспортування здійснюють різні компанії. Гроші за газ отримує постачальник газу, а за доставку — газорозподільна компанія.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.