Садівники розповіли, як покращити лежкість яблук

Дбайливо зняти урожай яблук з дерев, скласти його в чисті ящики, які потім перемістити в льох не достатньо для довгого зберігання фруктів. 

Для покращення лежкості яблук, важливо пам'ятати основні рекомендації: якісно підготовлений льох, бережний збір, термін закладки на зберігання, контроль хвороб, пише Ukr.media. 

По-перше, це підготовка самого сховища, перед завантаженням врожаю. Для цього наші бабусі і дідусі раніше використовували класичні методи — обробка вапном, мідним або залізним купоросом. Сьогодні ці методи не втратили свою актуальність і до них ще додають окурення приміщення сіркою. 

«Під час тління сірчаних шашок утворюється їдкий дим, котрий дезинфікує приміщення, підсушує його, вбиває різного роду грибки, бактерії, знешкоджує різних шкідників, виганяє, або ж травить шкідників запасів, таких як миші, щюри і сліпиши», — кажуть експерти. 

Але треба пам’ятати, що сірка доволі небезпечна для людини і потрібно дотримуватися певних правил безпеки.

Читайте також: Від парші на яблуні врятує соляний розчин — експерти.

Сорти яблук, які призначені для зимового зберігання, повинні дозріти вже після знімання плодів з дерева. Пізній збір призводить до того, що яблука дуже скоро втрачають всі свої поживні і смакові властивості, а також швидше уражаються хворобами під час перебування в погребі.

«При визначенні термінів збирання яблук слід брати до уваги і погодні умови. У сирі дні, а також після нічних морозів, плоди знімати не рекомендується, оскільки навіть кілька крапельок води біля плодоніжки здатні спровокувати появу гнилі в ході їх зберігання», — додали експерти. 

Якщо відразу після знімання плодів з дерев перемістити їх в холодний льох, то можна викликати в них холодовий шок, неминучими наслідками якого буде пошкодження тканин і передчасне псування яблук. Для того, щоб цього не сталося, після збирання охолоджують плоди протягом 12-24 годин до +6...8°С , і лише потім приберають їх в льох з низькою, але все ж плюсовою температурою.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.