Захоронення палих яблук стане кращим добривом для баштанних

З опаду яблук можна зробити поховання, наприклад, для майбутніх посадок баштанних. Такий ґрунт буде для них оптимальним, а значить, ви отримаєте чудовий урожай.

Для цього вириваються великі ями, які закладаються шарами також, як і компостні ями. Вже на наступний рік на цьому місці можна буде висаджувати кабачки, гарбузи, патисони і т.д..

Коли на ділянці біля яблуні висаджуються культури, то восени необхідно контролювати опад фруктів, збираючи яблука кожні 2-3 дні, тому що сік фруктів досить кислий, а значить і компост вийде занадто кислим для безпосереднього використання.

«Хорошу падалицю, яка впала при настанні дозрівання або була збита, наприклад, вітром, звичайно, можна і потрібно переробити. Єдине про що необхідно пам'ятати — опалі яблука, наскільки б добре вони не виглядали, не підлягають зберіганню. Річ у тім, що зіткнувшись з ґрунтом, яблука також стикаються з різними спорами, які можуть викликати гниль», — кажуть фахівці.

Яблука — це теж органіка, а значить і відмінний матеріал для компосту. Однак у даному разі компостування у жодному разі не повинне бути відкритим. Річ у тім, що відкрита падалиця, по-перше, приверне безліч комах, по-друге, вона може стати джерелом інфекцій і заражень. Тому опад необхідно збирати регулярно, кожні 2-3 дні, а потім, склавши яблука в компостну яму, застеляти їх 10-20 см трави і засипати землею.

«При компостуванні також необхідно використовувати будь-які компоненти для розкислення: пічну золу, доломітове борошно, вапно», — зазначають експерти.

Необхідно пам'ятати про те, що сік яблук досить кислий, а значить чистий компост вийде занадто кислим для безпосереднього використання. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.