Яблука на зимове зберігання варто вкладати одразу в тару — експерти

Зібрані та відсортовані яблука відразу укладаються в підготовлені дерев’яні ящики, корзини або картонні коробки для зберігання. Яблука для зберігання не слід мити або витирати, щоб не порушити природний захисний восковий шар.

Пише про це Господарочка.

Зимове зберігання яблук передбачає відсортування за розмірами (це називається калібрування) і якісними характеристиками. Дуже довгі плодоніжки обрізаються, щоб ними не поранити воскову оболонку інших яблук.

«Для тривалого зберігання закладають врожай яблук лише зимових сортів, які будуть дозрівати ще протягом тривалого періоду, без втрати своїх якісних показників», — зазначають експерти. 

Існує надійний спосіб зберігання яблук в спеціальному сховищі, погребі або льосі. Ось основні правила та умови зберігання яблук:

  • Перед закладанням стіни сховища чи підвалу обробляються гашеним вапном — 1,5 кг на 10 л води, підлога — 5% розчином залізного купоросу. Ящики і корзини для зберігання миються кальцинованою содою. Також проводиться обробка приміщення від гризунів.
  • Яблука в ящики укладаються у два шари, щоб було зручно переглядати їх при зберіганні і своєчасно видаляти захворілі. При альтернативних способах зберігання яблука можна укладати в ящики, що вміщають до 2-3 відер яблук, або гіркою на солом’яну або іншу підстилку.
  • Яблука в коробках, кошиках або ящиках перекладаються тирсою, стружкою, соломою, кленовим або дубовим листям. При їх відсутності між рядами яблук можна прокласти тонкий папірусовий папір, серветки, або навіть загорнути в них кожне яблуко. Допускається зберігання яблук без будь-якого наповнювача або прокладки — це звичайний спосіб зберігання яблук в наших селах, але він менш надійний.
  • Зберігаються ящики з яблуками в підвалі при середній температурі зберігання для всіх сортів яблук 0+2°С і відносній вологості повітря 80-90%. Для деяких сортів може знадобитися незначне коректування температурного режиму.

Придатні до зберігання в поліетиленових пакетах плоди яблук в умовах зниженої температури (0-3 °С) зберігаються без зміни смакових і товарних якостей на 1-3 місяці довше, ніж ті ж плоди в тих самих умовах, але без пакетів.

«Причина такого ефекту полягає в тому, що всередині герметично закритого пакету, в результаті «дихання» плодів, накопичується вуглекислий газ (в середньому 4-6%) і зменшується вміст кисню», — пише видання. 

Зміни у складі газового середовища знижують інтенсивність «дихання» плодів. Вологість повітря в упаковці досягає 90-99%, тому природний спад маси незначний, і яблука протягом довгого часу залишаються соковитими.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.