В Україні Михайлове чудо традиційно відзначають 19 вересня

19 вересня православні християни вшановують святого архангела Михаїла, згадуючи його перше чудо, дивовижний порятунок храму від язичницьких нападників.

Пише про це Kitsman.city 

Михайлове чудо є одним з найбільш відомих церковних неперехідним святом, тобто щороку дата його святкування одна й та ж, а саме — 19 вересня. У цей день віряни вшановують одного з головних у християнстві ангелів — архангела Михаїла.

«Згідно з переказами, християнин Архип побачив уві сні, що його німа донька зцілиться, варто їй тільки випити води з джерела, що протікає неподалік. Так і сталося», — пише видання.

В подяку цьому чоловік звів біля святого джерела храм, до якого сходилися люди з усієї округи. Це не сподобалося язичникам, і вони вирішили зруйнувати храм, з'єднавши дві протікають річки в одну, щоб затопити святиню та вбити Архипа. Щоб врятувати храм, Архип почав молитися архангелу Михаїлу і був почутий. Тоді біля храму з'явився архангел. Ударом жезла він утворив у горі розколину і перенаправив воду на язичників. Так це місце отримало назву Хони, тобто ущелина.

На Михайлове чудо суворо заборонено працювати. Наші предки вірили, що тих, хто береться за роботу, чекають неприємності. У жодному разі цього дня не можна сваритися. Всі виниклі конфлікти й розбіжності потрібно вирішувати тільки мирним шляхом, не підвищуючи голос і стримувати емоції.

Крім того, після трапези не рекомендовано викидати залишки їжі зі столу. Їх прийнято віддавати нужденним і тим, хто голодує. Також не можна мити голову, інакше «змиєш весь розум».

А от що стосується того, як правильно відзначати свято, то існувала думка: якщо 19 вересня весь день допомагати людям, то можна попросити у архангела Михаїла виконання бажання. Ще в Михайлів день потрібно залагоджувати всі свої непорозуміння і йти на компроміси, якщо перебуваєте у сварці з будь-ким.

Фото з відкритих джерел.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.