В Україні зміняться умови оренди землі для юросіб

Починаючи з 26 вересня 2022 року угоди про дострокове розірвання договорів оренди та суборенди, де однією із сторін є юридична особа, вважаються значними правочинам. 

Про це повідомляє видання Growhow.

Це означає, що для укладення такої угоди має бути рішення вищого органу управління (протокол загальних зборів, рішення єдиного учасника). Якщо такого рішення немає, то угода про дострокове розірвання договору вважається нікчемною (тобто не породжує жодних юридичних наслідків) і державний реєстратор не буде мати права провести реєстраційну дію.

«Рішення не вимагається лише якщо у статуті підприємства вказано, що такий правочин не є значним і не потребує рішення вищого органу управління», — ідеться у повідомленні. 

Існує чимало випадків коли з метою рейдерського захоплення, директор підприємства (який не є власником підприємства, але має контакт з орендодавцями) ціленаправлено розривав договори оренди та укладав на інше підприємство. 

«Відповідно до законодавства, це не було перевищенням повноважень і відсудити землю назад було проблематично. Отже, така норма — це захист від неправомірних дій директора підприємства», — зазначила Вікторія Кіпріянова, юрист.

Тому, якщо з 26 вересня 2022 року буде потреба достроково розірвати договір оренди (суборенди), то необхідно буде оформити відповідне рішення вищого органу управління підприємством. Юристка зазначила, що таке рішення може бути оформлене на декілька земельних ділянок одночасно.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.