На Кіровоградщині молочна ферма в умовах війни тримає виробництво сиру

У селі Подорожнє, що на Кіровоградщині, місцева молочна ферма — одна з дев'яти в області, що продовжує працювати в умовах війни.

До повномасштабного вторгнення росії на підприємстві працювали 100 людей, нині — 60. Людей бракує, хтось виїхав за кордон, чоловіки на фронті. Виникли складнощі з реалізацією продукції.

Про це пише Суспільне.

Директор підприємства, Олег Медяник, 20 років розвиває молочне переробне господарство. Нині загальне поголів’я ферми складає 400 голів, розраховують на 600. Одна корова за добу дає до 50 літрів молока.

«Від початку створення підприємства була ідея зробити повний цикл виробництва — від заготівлі кормової бази до виготовлення сирів. Обробляємо 500 гектарів землі. Виробляємо корма всі самі, самі їх переробляємо, підготовлюємо, і годуємо, отримуємо молоко, яке сьогодні йде по закритому молокопроводу. Воно переходить прямо на підприємство, де виробляються сири», — каже Олег Медяник.

Молоко зберігають у холодильниках. Завідувачка виробництва Оксана Медяник згадує, взимку під час відключень електроенергії через обстріли російської армії, працювали завдяки закупленим генераторам. Холодильники на підприємстві розраховані на дев'ять тонн зберігання молока.

Читайте також: Як зафіксувати та описати збитки фермерів через війну: покрокова інструкція.

Переробний цех з виготовлення бринзи та фети розрахований на перероблення 20 тонн молока щодоби. Працюють на 10% потужності.

«Майже всі наші чоловіки пішли захищати країну. Це стосується саме вузькопрофільних спеціалістів, які обслуговували лінію фасувальної машини», —  розповіла комерційна директорка Олена Михайлик. 

Зі слів директора, протягом десяти років не вдається розв'язати питання реалізації продукції у мережах супермаркетів Кіровоградської області. В області нині реалізовують два відсотки продукції. Півтора з них — у Світловодську.

Олег Медяник говорить, під час війни розраховує на власні сили. Вважає, державі важливіше підтримати військових.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.