Молочна ферма на Черкащині працює на генераторах

Автоматизована молочна ферма на Черкащині працює в умовах дефіциту електропостачання.

Без генератора не можуть і дня, а надої молока стали меньшими.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

«Аварійне вимикання світла впливає на надої. Корови не їдять коли темно, а просто собі лежать, думають, що це в них «тихий час», — зазначає завідувачка ферми на Шполянщині Тетяна Пилипенко.

Аби оптимізувати роботу, господарство торік повністю перейшло на автоматичне обладнання. На фермі вирощують понад 600 голів породи Симентал — такі ж розводять в Альпах, але працювати з перебоями електропостачання — тяжко.

«Щоб створити їм комфортні умови на Шполянщині, навіть підігрівають воду в поїлках. Плюс п'ять, плюс сім — підтримуємо таку температуру, щоб вода не замерзала, щоб корови не простуджувалися і щоб у них був настрій. Бо з хорошим настроєм і хороше отелення, і хороша віддача молока», — зазначила зоотехнік Богдана Цибульська.

Випоює телят електронна «няня», яка самостійно готує та видає фіксовану порцію теплої суміші. Лише так видно апетит кожного маляти. У кожного теляти є свій номер, видно, скільки воно з’їло, і телятниця приходить, перевіряє все.

Та чи не найбільше потребують електрики, щоб працював холодильник. У контейнері, куди потрапляє молоко з усієї ферми, температура має бути стала: не більше п'яти градусів.

«Коли є тонна молока, то вмикаємо холодильник. 700 кг, тонна — і холодимо. Понад п'ять градусів не допускаємо, бо починає підвищуватися кислотність і скисає молоко», — зазначив оператор механізованих ферм Олександр Панченко.

Процес збору молока теж автоматизований. З апаратами працюють щодня — щоранку о шостій і щовечора о 17-ій. Вручну доїти декілька сотень корів неможливо.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.