Голови громад, старости та депутати із грифом ЗРАДНИК УКРАЇНИ

Після повномасштабного вторгнення росії в Україні запрацював «Реєстр держZрадників».

Платформа була розроблена Рухом ЧЕСНО, оскільки є значний суспільний інтерес в умовах геноциду українського народу та війни систематизувати і знати політиків, медійників, правоохоронців, що здійснили перехід на бік ворога, поширювали проросійську пропаганду, працювали у фейкових органах влади окупанта, фінансують окупаційні війська чи надають іншу допомогу тощо.

Функціонування ресурсу підтримує NED, Програма сприяння громадській активності «Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні. Методологія за якою особи потрапляють до Реєстру, оприлюднена публічно. Рух ЧЕСНО, коли формує профіль у Реєстрі, дає посилання на джерела, які заслуговують довіри. Внесення до реєстру є оціночним судженням Руху ЧЕСНО.

Антонова Надія Володимирівна

Депутатка Вільхівської сільської ради (Харківщина) від партії "Слуга народу"

7 травня 2022 року депутатку затримано за підозрою у держзраді. Знаходячись у с. Кутузівка, яке перебувало під окупацією російських військових, активно співпрацювала з агресором. Використовуючи свою посаду, вона надала доступ військовим РФ до житлових приміщень будівлі управління державного підприємства, забезпечувала окупантів житлом, яке належить місцевим мешканцям.

У 2020 році обрана депутаткою Вільхівської сільської ради (Харківщина) від партії "Слуга народу". Секретар ради.

У 2015 обрана депутаткою Кулиничівської селищної ради.

Бандура Володимир Володимирович

Голова Святогірська (Донецька область) від ОПЗЖ

У жовтні 2022 року суд заочно заарештував Бандуру. Суд встановив, що зібраних проти Бандури доказів достатньо для того, щоб обрати йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У вересні 2022 року Бандура потрапив до санкційного списку США та Канади.

14 червня 2022 року Офіс генпрокурора повідомив Бандурі про підозру у державній зраді. 

За даними слідства, міський голова, перейшовши на бік ворога, поширив через засоби масової інформації звернення, в якому пропагував ідеї "руського миру". Також підозрюваний висловлював вдячність військовослужбовцям ЗС РФ, які захопили мирне місто.

13 червня 2022 року стало відомо, що Бандура перейшов на бік "днр". Він зустрівся з ватажком російського утворення Пушиліним, і той призначив його "головою адміністрації". Також Пушилін повідомив, що з Бандурою вони були "давно на зв'язку".

У відео Міноборони окупантів Бандура звинувачує Збройні сили України в підпалах й мародерстві, а Зеленського — в затягуванні війни. Також він заявив, що українські націоналісти й захисники "вбивають священнослужителів та ченців, займаються мародерством, грабежами".

У 2020 році обраний головою Святогірська від ОПЗЖ.

Народився 15 липня 1990 року.

Бебешко Наталія Миколаївна

"Староста" села Збур'ївка (Херсонська область).

Перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту та добровільне зайняття посади в органах місцевого самоврядування.

11 липня 2022 року на Херсонщині у Новій Збур’ївціокупанти "призначили" головою місцевої "адміністрації" Бебешко Наталію, яка раніше працювала в місцевій сільській раді інспекторкою апарату.

Судячи з оприлюднених окупантами відеосюжетів, на представлення гауляйтерки Нової Збур’ївки прийшло з півтора десятка людей. Наталія Бебешко пообіцяла розпочати з 1 вересня роботу сільських шкіл за російськими "стандартами" і висловила надію, що окупанти «відновлять роботу закритих підприємств».

Активно публічно веде російську пропаганду, дискредитує ЗСУ та державну владу України, знімаючись для репортажів російських телеканалів.

Гауляйтерка Нової Збур’ївки раніше працювала в місцевій сільській раді інспекторкою апарату і директоркою сільського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. 

У 2020 році була обрана депутаткою до Новозбур'ївської сільради як самовисуванка.

У 2015 році обиралася депутаткою Новозбур'ївської сільради як самовисуванка.

У 2010 році обиралася депутаткою Новозбур'ївської сільради від Партії регіонів.

Фігурантка бази "Миротворець".

Народилася 28 вересня 1965 року у м. Гола Пристань Херсонської області.

Бєлік Сергій Якович

Голова селища Лазурне (Херсонська область).

Бєлік брав участь у так званій «нараді колаборантів» під головуванням Володимира Сальдо. Сальдо уточнив, що зібрав ідейних людей, які дивляться на росію, як на свою країну.

У 2020 році обраний головою Лазурненської селищної ради як самовисуванець.

У 2019 році у кабінеті Бєліка проходив обшук у рамках кримінальної справи за фактом вбивства Каті Гандзюк.

У 2016 році обраний головою Лазурненської селищної ради як самовисуванець.

Бойко Олег Вадимович

Депутат Бердянської міської ради.

Після окупації Бердянська був призначений так званим "заступником глави" окупаційної адмінстрації Бердянська.

16 вересня  2022 року Олега Бойка вбито разом з дружиною, яка очолювала виборчу комісію з проведення "референдуму" у місті Бердянськ. Деталі вбивства окупанти не розголошують, але місцеві телеграм-канали та ЗМІ повідомляють, що подружжя застрелили.

Після окупації Бердянська був призначений так званим "заступником глави" окупаційної адмінстрації Бердянська. Також він здавав окупаційній владі учасників АТО.

З 2016 по 2021 рік, за даними YouControl, притягувався до відповідальності за борги, крадіжки та у справі про відшкодування матеріальної та моральної (немайнової) шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

У 2020 році балотувався до Бердянської міської ради від партії ОПЗЖ та був обраний. На момент балотування безпартійний, Голова об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Азов". 

У 2015 році балотувався до Бердянської міської ради від партії "СОЦІАЛІСТИ".

Больбот Дмитро Олександрович

Депутат Херсонської міської ради.

Перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту.

Особисто веде переговори з представниками бізнес-еліти Москви, які мають зв'язок із МО РФ. Ексрегіонал, якого звинувачували фахівці НАЗК у прихованні сімейних доходів та майна. Добровільно пішов на співпрацю із російським агресором, соратник Володимира Сальдо, відповідає за бізнес та ринки.

 У червні 2022 року як представник російської владипредставив нового директора Херсонського центрального ринку в окупованому Херсоні. 

У 2020 році балотувався до Херсонської міської ради від "Блоку Володимира Сальдо", не обрано.

У серпні 2018 року Больбот подав в суд на Нацагентство з питань запобігання корупції. Причиною послужила перевірка спеціалістами НАЗК декларації чиновника за 2016 рік, в якій він не вказав свою неповнолітню дочку, батьківський будинок, в якому прописаний та живе, корпоративні права на низку підприємств, а також дохід на суму близько 100 тисяч гривень.

Крім того, в документі не були відображені доходи його дружини, якій було виплачено понад 10 тисяч гривень в якості соціальної допомоги та майже 16 тисяч - в якості страховки.

Сам же депутат мало того, що не погодився зі звинуваченнями у приховуванні доходів та майна, але й вимагав суд визнати рішення НАЗК недійсним.

Також Больбот потрапив до списку найбільших боржників Херсонської міської ради, в якому зайняв перше місце. З’ясувалося, що представник "Нашого краю" заборгував комусь аж 76 мільйонів гривень.

У 2015 році обраний депутатом до Херсонської міської ради від партії "Наш край". 

З 2002 року протягом 3-х скликань підряд проходив в Херсонську міську раду від місцевого осередку "Партії регіонів". У 2010 році був членом постійної комісії з питань промисловості, підприємництва, торгівлі, транспорту та сфери послуг, у 2006 - член постійної комісії з питань містобудування та регулювання земельних відносин, а у 2002 - член постійної комісії з питань використання та відчуження об'єктів комунальної власності та з питань регулювання земельних відносин.

З 1998 по 2002 рік депутат міської ради, секретар постійної комісії міськради з питань використання та відчуження об'єктів комунальної власності та регулювання земельних відносин.

Брюханов Олександр Миколайович

Мер міста Південне Харківської області

20 червня 2022 року Київський районний суд Харкова визнав Брюханова винним лише у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. При цьому суд звільнив Брюханова з іспитовим терміном у два роки. Суд також скасував арешт та звільнив засудженого з-під варти.

Мера міста Південне Олександра Брюханова затримали за статтею про державну зраду.

"Для розуміння тим, хто досі не зрозумів, що у нас війна і дозволяє собі переговори із ворогом! Ми не дамо здавати жодного сантиметру нашої землі", — сказав  голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. Повідомлення стосувалось і Брюханова.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що його судитимуть за двома статтями Кримінального кодексу — державна зрада і посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

У 2020 році обраний мером міста Південне від Партії "Слуга Народу".

Брюханова обирали мером Південного  у 2010-му році від “Партії регіонів”, а у 2015-му році як самовисуванця.

У 2002 році Олександр Миколайович був обраний Головою Південноміської ради Харківського району Харківської області.

У 1973 році закінчив середню школу, в 1994 році закінчив Харківський державний економічний університет.

Олександр Брюханов — народився  07 квітня  1956 року в селі   Берестовенька, Красноградський район, Харківська область.

Булюк Віталій Вікторович

Депутат Херсонської обласної ради від партії "Наш край".

Перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту та добровільне зайняття посади в органах місцевого самоврядування.

17 серпня 2022 року Віталій Булюк став тимчасово виконуючим обов'язки так званого "голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області".

19 травня 2022 року Віталія Булюка окупаційна влада "призначила" одним з "заступників" голови облдержадміністрації Володимира Сальдо.

11 травня 2022 року Булюку заочно повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. На виконання поставлених окупаційною владою завдань, 16 квітня 2022 року депутат облради допомагав загарбникам захопити будівлю однієї з міських рад на території області. Також він переконував місцевих мешканців не протидіяти окупантам  роздавати  так звану "гуманітарну допомогу".

Заступник голови ГО "Асоціація аграріїв Херсонщини".

У 2020 році обраний депутатом Херсонської обласної ради від партії "Наш край".

У 2015 році обраний депутатом Херсонської обласної ради від партії "Наш край".

У 2010 році обраний депутатом Херсонської обласної ради від Комуністичної партії.

З 2007 по 2015 рр. обіймав посаду очільника Херсонської митниці з перервою у 2012 році.

У 2003 році Віталія Булюка призначили заступником начальника Херсонської митниці. 

У 1996 році працював інспектором митного посту "Скадовськ", у 2003 р. - очолив його.

 Народився 21 грудня 1969 року у селі Гладківка Херсонської області. 

Бурлаков Сергій Анатолійович

Депутат Маріупольської міської ради від ОПЗЖ.

27 серпня 2022 року СБУ повідомила про підозру Бурлакову у держзраді за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України у складі організованої злочинної групи (ч. 3 ст. 28 та ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України). За даними слідства, Бурлакова "призначили" заступником голови окупаційної адміністрації Маріуполя.

23 травя 2022 року Маріупольська міська рада оприлюднила список депутатів, які перейшли на сторону окупантів. В список потрапив і Бурлаков. Зазначається, що вони коригували ворожий вогонь, 9 травня організували свято на кістках, коли пройшли вулицями міста. 

Засновник ТОВ "Віктор"ТОВ "Геріон".

У 2020 році обраний депутатом Маріупольської міської ради від ОПЗЖ.

У 2015 році балотувався  депутатом Маріупольської міської ради від партії “Наш край”.

У 2010 році обраний депутатом Володарської районної ради від партії Регіонів.

Бутенко Валентин Вікторович

Голова Новенської сільської громади (Запорізька область).

Перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту.

У липні 2022 рокустало відомо, що Валентин Бутенко співпрацює з окупантами. Якщо перші місяці колаборант сидів у підпіллі, то зараз він роздає інтерв'ю окупаційним ЗМІ та позує на камери пропагандистам. За даними ЗМІ, пенсіонер-колаборант нині готується до псевдо-референдума, здає окупантам патріотично налаштованих вчителів. За його наведенням у домах педагогів, які відмовилися працювати на окупантів, проводяться обшуки. 

Бутенко разом з ще трьома очільниками громад, маючи доступ до бюджетних коштів, почав виплачувати зарплату тільки тим учителям, які погодилися працювати на вимогу окупаційної влади. Проукраїнські ж вчителі залишилися без грошей. 

У 2020 році був переобраний головою Новенської сільської громади.

У 2015 році обраний головою Новенської сільської громади, самовисування.

У 2010 році обраний головою Новенської сільської ради від Партії регіонів.

Освіта вища.

Народився 1 вересня 1954 року. Проживає у Мелітополі.

Вакуленко Людмила Михайлівна

Староста Козачолопанського старостинського округу (Харківська область)

У травні 2022 року Вакуленко заочно повідомили про підозру у державній зраді. За даними слідства, староста перейшла на бік ворога. Вона проводить роботу з налагодження поставок так званої "гуманітарної допомоги" з РФ і висвітлює це в російських ЗМІ. Крім того, вербує з-поміж місцевого населення осіб, які можуть працювати на користь агресора.

З 2020 року староста Козачолопанського старостинського округу.

У 2015 році обрана депутаткою Козачо-Лопанської селищної ради (самовисування).

У 2010 році обрана депутаткою Козачо-Лопанської селищної ради (самовисування).

Васильєв Олег Петрович

Депутат Скадовської міської ради від "ОПЗЖ".

Перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту. 

За словами мера Скадовська після повномасштабного вторгнення Васильєв почав співпрацювати з окупантами.

У 2020 році обраний депутатом Скадовської міськради від ОПЗЖ.

У 2019 році був спостерігачем від ЄС на парламентських виборах. 

У 2015 році обраний депутатом Скадовської міської ради (Скадовський р-н., Херсонська обл.). На виборах балотувався від партії "Наш край”, безпартійний. Працював інженером дільниці побутового забезпечення у Скадовській філія ДП "Адміністрація морських портів України".

У 2010 році обраний депутатом Скадовської міськради від партії "Зелених України".

У 2010-2015 рр. був заступником міського голови Скадовська.

Фігурант бази "Миротворець".

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.