Експерти з Німеччини представили три етапи відновлення молочної галузі в Україні

Провідні аграрні асоціації, українські та німецькі аграрії, галузеві експерти зібралися у Ганновері на круглий стіл «План Маршалла для агросектору України».

З огляду на поточні збитки та перспективи агросектору, інвестиції на відновлення будуть становити десятки мільярдів доларів.

Про це пише видання Bizagro.com.

Український агросектор повинен відновлюватися поетапно, переконані аграрні асоціації.Молочні експерти запропонували своє бачення Плану Маршалла для відновлення молочної галузі України, який складається з трьох етапів:

  • Перший етап впроваджується під час активної фази війни. Зокрема, благодійна матеріальна допомога підприємствам з окупованих територій, що втратили поголів’я внаслідок бойових дій, на придбання племінних тварин та матеріальна допомога на ремонт пошкоджених об’єктів та знищеного обладнання. Аграрні підприємства вкрай важливо забезпечити генераторами для безперебійної роботи, ветеринарними препаратами вакцинами, преміксами, кормовими добавками та засобами гігієни для тварин тощо.
  • Другий етап Плану Маршалла включає проекти технічної підтримки: реконструкція ферм, розмінування сільгоспугідь, закупівля племінного скота та надання сервісних послуг агропідприємствам.
  • Третій етап безпосередньо формуватиме молочну галузь України. Великі зусилля та інвестиції будуть спрямовуватись на розвиток переробки, кооперативів та будівництво навчально-дослідних та освітніх аграрних закладів.

«Загальні втрати агросектору становлять майже $40 млрд, з яких прямі — $6,6 млрд. По сільськогосподарській техніці — це $2,8 мільярда, по виробничим потужностям — більше $1,5 мільярди, по тваринницьких комплексах — більше $1,5 мільярда. А сади і багаторічні насадження — ще майже $4,4 мільярди. Це ситуація, в якій ми зараз живемо. До того ж агросектор має більше $35 мільярдів непрямих втрат, це упущена вигода: аграрії не зібрали урожай і не посіяли новий, втратили надходження від реалізації продукції тощо», — розповіла Ганна Лавренюк, генеральна директорка Асоціації виробників молока.

Не менш важливо — якісно навчати фахівців та заохочувати молодь працювати в агросфері. Для цього необхідно створювати та будувати Український аграрний університет.

Також зазначається, разом з тим, Всеукраїнська Аграрна Рада, Асоціація виробників молока, Асоціація «Свинарі України» та благодійний фонд SaveUA реалізовують відразу декілька проектів з підтримки аграрних підприємств, які постраждали від воєнних дій, разом з міжнародними партнерами: FAO, USAID, урядом Швейцаріі тощо.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.