Фермерам нагадали правила оренди ВРХ

Для збільшення популяції стада, фермери часто беруть в оренду ВРХ. У договорі оренди має обов’язково бути визначена форма, розмір та періодичність сплати орендної плати за користування біологічними активами.

Предметом договору оренди біологічних активів можуть бути довгострокові біологічні активи, тобто робоча і продуктивна худоба (коні, ВРХ, свині тощо). 

Про це пише видання Bizagro.com.

Розмір орендної плати при оренді біологічних активів зазвичай визначається з урахуванням продуктивності біологічних активів та інших обставин, які мають істотне значення. 

У деяких випадках розмір орендної плати за домовленістю сторін може визначатися і у абсолютному розмірі, на який не впливають показники продуктивності біологічних активів:

  • якщо в оренду передається такий біологічний актив, як корова, то розмір орендної плати може визначатися виходячи з надою молока за відповідний період (наприклад, місяць) та вартості отриманого приплоду
  • якщо свиноматки та кнури — виходячи із справедливої вартості отриманого приплоду за рік
  • якщо багаторічні насадження — валового збору продукції за сезон чи рівню урожайності тощо.

Передача ВРХ в оренду оформлюється договором оренди, за яким орендодавець передає або зобов’язується передати орендареві такі активи у користування за плату на певний строк.

«Договір оренди ВРХ (біологічних активів) укладається у письмовій формі. Істотними умовами такого договору є предмет договору, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди», — ідеться у повідомленні.

Перелік довгострокових біологічних активів, які передаються в оренду, наводиться в самому договорі або в додатку до нього (якщо об’єктів багато) з обов’язковою ідентифікацією.

У договорі оренди має бути визначений строк оренди біологічних активів. Якщо він не встановлений, то договір оренди вважається укладеним на невизначений строк. 

«У цьому випадку кожна із сторін договору оренди може відмовитися від договору в будь-який час, письмово попередивши про це другу сторону за 1 місяць, а у разі оренди нерухомого майна (наприклад, багаторічних насаджень) — за 3 місяці (якщо інший строк для попередження про відмову не встановлений у договорі)», — кажуть експерти.

Також зазначається, в договорі оренди слід прописати вимоги до біологічних активів, які передаються в оренду (вгодованість, вагу, вік, продуктивний період тощо), оскільки від того, які саме біологічні активи отримає орендар, багато в чому буде залежати продуктивність таких біологічних активів, а отже, і економічна ефективність їх використання.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.