На Київщині крафтова сироварня відновила роботу після окупації

Колишній фінансист з Києва, Олександр Щелоков, кинув корпоративний бізнес і столицю, заснував козину ферму у селі і робить сири на продаж. Ферма «Мі-ло-ко» пережила російську окупацію. До повномасштабного вторгнення росії робила 26 видів сиру, 12 видів регулярно, решту — на замовлення.

Про це пише Liga.net 

У листопаді 2019 року у двір родини прибилася коза. Фізичний стан тварини був кепський, була зневоднена. Олександр почав шукати її господаря. Від сусідів дізнався, що тварина давно ходить селом, охочі її підгодовують, бо власник не доглядає.

«На той час не мав жодного досвіду, як поратися з козами. Потім завели другу козу, третю, господарство розширювалося, молока побільшало, і випивати його не встигали. Так Олександр став пробувати робити сир», — пише видання.

Ферма «Мі-Ло-Ко» — сімейна справа. Загалом нею займається Олександр, але дружина і діти допомагають. Родина до 24 лютого виготовляла крафтовий сир класичний, сир копчений, сир твердий і витяжний, сир коров'ячий, козиний, в травах, перці, олії, з лавандою, куркумою, паприкою, пліснявою, золою або без нічого. Роблять його з молока власних кіз.

Читайте також: Обираємо і вирощуємо свиней удома.

Щоб побудувати сироварню і купити потрібне обладнання, сім'я вклала, десь пів мільйона гривень. Пішли заощадження, Олександр продав свій мотоцикл, друзі підтримали. Кредитів не брав. 

«Багато тварин в районі на господарствах загинуло: хтось — від обстрілів, хтось — від стресу і голоду. Дві партнерські ферми з козами та коровами, де Щелоков також брав молоко для своїх сирів, під час окупації розбили. Його тварини вціліли», — пише видання.

Наразі на фермі — 25 кіз. Уже мають власного козлика на прізвисько Джонні Депп. Так його назвали колишні власники. З 12 регулярних сирів, які раніше робили, наразі роблять 10. Шукають нові сири, менш вибагливі, наприклад, витяжні сулугуні, почали робити сири холодного копчення. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.