На Харківщині гине молочна ферма

У вкрай складному становищі опинилася ферма Пані Юпітер, що на Харківщині. До війни господарство утримувало понад 600 голів великої рогатої худоби голштинської породи.

Про це пише STATUS QUO.

У довоєнні часи надой на фермі становив близько 7 тонн молока щодня. Його постачали на Харківську дитячу молочну кухню та завод Данон.

«У перший же день війни молоковоз відмовився від завантаження та швидко повернувся додому. З того часу молоко не продавалося. Частину роздавали мешканцям на соціальній основі, частина йшла нашим співробітникам для підтримки їхніх батьків», — розповіла засновниця ферми Наталія Коваль.

Електрика зникла у перші дні квітня. Його зараз намагаються відновити — підключили лише 18 жовтня, а наступного дня світло знову зникло. Влітку не було змоги заготувати корми. На даний момент на фермі доять близько 100 корів, які дають по 5-6 літрів молока за добу кожна. Тобто виробництво молока впало більш ніж удесятеро.

Актуально: Молочні ферми в Україні і війна: 5 реальних історій.

«Ми не можемо реалізувати навіть бичків – дорога до нас страшна, великі автомобілі не пройдуть, мостів немає. Ціна на бичків, яку нам пропонують зараз, – близько 35 грн/кг живої ваги. До війни було 80 грн/кг», — повідомили на фермі. 

Як зазначає видання, ще однією проблемою таких господарств є податковий пресинг.

«За період війни ми не мали можливості сплачувати податки, у тому числі ПДВ за лютий 2022 року. У нас виник податковий борг. Відповідно до законодавства, підприємства, які мають податковий борг, виключаються із програми пільгового кредитування для фермерів 3-5-7%. Нас виключили. Тепер ми маємо сплачувати повний відсоток за користування кредитом», — повідомили на фермі.

Підприємству загрожують штрафи, але на їхню оплату, твердять на фермі, грошей немає. Основна надія — на ухвалу уряду №225 про відміну податкових боргів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.