Оптимальний сухостійний період для корів складає 60 днів

Оптимальна тривалість сухостійного періоду для високопродуктивних корів повинна становити 60-70 днів. 

Його тривалість менше 40 днів недостатня для регенерації тканин вим’я і призводить до зниження надою молока в наступну лактацію на 6-10%, а його відсутність — на 20-40%. 

Про це пише Олександр Бабін, селекціонер з Київщини.

Сухостійний період довший 70 днів не сприяє збільшенню надоїв молока, але може призвести до надмірного стану вгодованості і ускладнень, що звідси випливають. 

«При організації годівлі сухостійних корів необхідно приділяти велику увагу забезпеченості їх вітамінами, тому що від цього значною мірою залежить ріст і розвиток плода, його життєздатність при народженні», — каже фермер. 

При зменшенні тривалості сухостійного періоду до 40 днів, результатом буде зниження надою за наступну лактацію. Якщо ж корова за будь-яких причин немає зовсім сухостійного періоду, то надій за наступну лактацію знижується на 20-40%. 

Також експерт наголосив, що концентровані корми згодовують в залежності від поживності об'ємистих кормів та стану вгодованості корів. Як правило, це 1,5-2кг/гол/добу за 60-70 днів до отелу та 3,5-4кг/гол/добу за 21 день до отелення.

Важливість підготовки корів у період сухостою до наступної лактації пояснюється тим, що перші два місяці високопродуктивна корова виробляє набагато більше молока, ніж його можна було б виробити з тих кормів, які вона з’їдає. 

Корови, які не мали сухостійного періоду, давали тільки 60% від кількості молока, надоєного за минулу лактацію. Сухостійний період необхідний для забезпечення швидкої регенерації секреторного епітелію перед наступною лактацією. Пошкоджені тканини молочної залози протягом сухостійного періоду регенерують.

Читайте також: 

На Львівщині ферма отримала статус племінного розведення корів

На Сумщині планують роздати селянам 500 породистих корів

Підтримка тваринників України в умовах війни | ГІД ДЛЯ ФЕРМЕРІВ

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.