Надлишок азоту в грунті може призвести до скручування листя помідорів

Закручування листя, це не захворювання, а неправильна агротехніка і несприятливі умови вирощування кущів. Листя розсади помідорів можуть закрутитися, якщо мінеральні речовини будуть вноситися неправильно, в дозах, які значно перевищують необхідні. Як правило, це виникає через перенасичення грунту добривами, які багаті азотом. 

Для нормалізації складу грунту, можна внести добрива з фосфором. А якщо грунт перенасичений фосфором, то нейтралізувати його вплив можна вносячи калійні речовини, пише Zemliak.com.

«Не тільки надлишок, але і нестача деяких мінеральних речовин може привести до закручування листя у розсади помідорів. В цьому випадку, важливо провести підгодівлю розсади необхідними речовинами. Це може бути як недолік фосфору, при якому листя стає фіолетовими і крутяться вниз, так і калію — в цьому випадку листя загортаються від країв в серединку», — зауважили городники. 

У деяких випадках, закручування листя розсади — це не ознака захворювання. У деяких сортів помідорів — це просто особливість розвитку (до них відносяться Фатіма, Черрі і деякі інші). Іноді розсада томатів починає закручувати листя через те, що культурі не вистачає вологи.

По темі: Знавці дали опис ознак захворюваності розсади помідорів

«Для того щоб усунути цей недолік, потрібно зробити так, щоб вода менше випаровувалася з грунту. Хорошим рішенням це проблеми буде полив розсади з пульверизатора. Але при надмірному зволоженні, листя розсади можуть закручуватися наверх і ставати надзвичайно ламкими», — кажуть знавці.

У тому випадку, якщо в приміщенні, де росте розсада томатів, висока температура повітря (від 30°), листя цієї культури теж можуть скручуватися трубочкою. Щоб листя розсади взяли нормальні обриси, потрібно поставити горщики з нею так, щоб виключити потрапляння на них сонячних променів. Важливо не забувати про регулярне провітрювання приміщення. Також, добре допомагає знизити температуру в грунті — мульчування розсади за допомогою торфу або перегною.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.