Як і коли сіяти розсаду перцю: Василівна вирощує

Солодкий перець одним із перших з-поміж овочів розпочинає посівну-2024. Як для новачків, так і для досвідчених городників зазвичай важливо пам’ятати про основні рекомендації стосовно того, як і коли краще сіяти солодкий та гострий перець на розсаду, аби мати хороший урожай.

TikTok і Instagram-блогерка з ніком Василівна вирощує — пані Олеся — уже багато років займається городом, доглядає за садом та вирощує квіти, а також ділиться своїм досвідом в мережі інтернет.

Тож нині ми зібрали ТОП-рекомендацій пані Олесі щодо вирощування розсади перцю, адже вона переконана: «Перш ніж сіяти розсаду перцю, ви маєте знати усі секрети його вирощування!».

Підготовка

Зазвичай куповане насіння проходить необхідну обробку на заводі виробника від хвороб і шкідників. Але якщо цього не було з якихось причин зроблено, то  перед посівом рекомендують провести замочування зі знезараженням насіння для захисту від шкідників і хвороб на ранніх стадіях.

Насіння для домашньої розсади потребує попередньої обробки, особливо якщо його купили на ринку або зібрали вручну з минулого врожаю. 

Читайте також Місячний посівний календар на лютий 2024

У деяких випадках рекомендують застосовувати стимулятори росту, для того, щоб прискорити процес проростання і дати зовсім юній рослині необхідний поштовх. Після замочування насіння в препаратах, які стимулюють ріст кореневої системи, та при оптимальних умовах сходи перців з'являться через 7-14 днів.

Сівба насіння на розсаду

Замочене насіння краще проростає, більш стійке до хвороб і дає більший врожай.

Насіння замочують для того, щоб дати можливість рослині «прокинутися» і таким чином полегшити процес проростання після того, як її посіють в ґрунт.

Якщо ви зібрали насіння самостійно, то його треба відкалібрувати. Для цього вам потрібно засипати його на 3-5 хвилин у 5-відсотковому розчині кухонної солі: дрібні і плоскі насінини спливають на поверхню, а насіння, що залишились на дні, промивають проточною водою 20 хвилин.

Сівба

Ґрунт має бути нейтральним або слабокислим, пухким та вологим.

Сівбу перцю слід проводити в оптимальні терміни: в ідеалі — це 55-60 днів.

Розсада має досягнути 20-25 см заввишки, мати 8-10 справжніх листків.

Фази вегетації солодкого перцю (паприки, ратунда)

На думку господині, посадка перцю із бутонами — це хрест на хороших урожаях 

«Я починаю сіяти перець у кінці лютого та на початку березня», — каже пані Олеся.

Сприятливі дні для посіву перцю:

  • лютий: 2, 3, 12, 15, 16, 19, 20, 21, 29
  • березень: 1, 2, 13, 14, 18, 19, 27, 28, 29

Насіння перцю розкладають пінцетом по поверхні ґрунту на відстані 1,5-2 см одне від одного, притискають до субстрату, зволожують через сито або способом нижнього поливу, після чого згори присипають шаром ґрунту завтовшки 1 см, який потім злегка ущільнюють. Накривають посіви поліетиленовою плівкою або склом.

Читайте також Юлія Осадча: Мрію про власний бізнес на перцях

Догляд

Температура для сходів має бути 23-26°С. Якщо ж температура нижча, то сходи можна чекати довго.

Після появи сходів температуру знижуємо до 14-17°С і витримуємо такий режим впродовж 5-7 днів. Потім оптимальна температура для розсади — 18-20°С.

Також слід забезпечити нашу розсаду додатковим освітленням.

Коли перчик покаже перший сім’ядольні листочки, то варто полити препаратом від чорної ніжки. 

Розсаду перцю підживлюють двічі: вперше — у фазі 2-3 справжніх листочків, удруге — через 12-15 днів.

Пікіровку сіянців проводять на 12-15-й день, коли з'являться перші справжні листочки.

Що робити, якщо розсада сильно витягнулася:

  • знизити температуру приблизно на 5-7°C

  • зменшити кількість води та добрив

  • збільшити «світловий день» 

  • поставити спеціальні лампи

  • розмістити рослини в окремих ємностях.
@vasilyevn Насіння перцю розкладають пінцетом по поверхні ґрунту на відстані 1,5-2 см одне від одного, притискають до субстрату, зволожують через сито або способом нижнього поливу, після чого згори присипають шаром ґрунту завтовшки 1 см, який потім злегка ущільнюють. Накривають посіви поліетиленовою плівкою або склом. Сприятливі дні для посіву перцю починаються в лютому: 2, 3, 12, 15, 16, 19, 20, 21, 29 Березень: 1, 2, 13, 14, 18, 19, 27, 28, 29 #перець #розсада #розсадаперцю #город #вирощування #розсаданапідвіконні #насіння #село #україна #поради ♬ оригінальний звук - Василівна вирощує

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.