Юлія Осадча: Мрію про власний бізнес на перцях

Започаткувати власну справу — давня мрія дбайливої господині Юлії Осадчої із прикордонної Сумщини. Вона виросла в невеликому селі, свого часу переїхала з родиною жити в місто, працювала на різних роботах. І у 2022 році за щасливим збігом обставин вирішила спробувати сили в створенні власного маленького бізнесу... на вирощуванні солодкого перцю.

Про свій перший досвід та плани створити власний крафтовий бізнес на вирощуванні перцю, Юлія поділилася з нашим виданням Zemliak.com.

Zemliak.com: Розкажіть, як зародилася ідея про вирощування перців не лише для своїх потреб, а і на продаж? І чому саме перці?

Юлія Осадча: У моїй родині всі дуже люблять солодкий перець, із року в рік на присадибній ділянці ми стабільно висаджуємо кілька квадратних метрів різних сортів та гібридів солодкого перцю — червоний, жовтий, зелений. 

Зазвичай їмо сирим, робимо заготовки, тобто консервуємо або готуємо напівфабрикати, наприклад, фарширований перець.

На цей сезон я теж планувала висіяти насіння і висадити розсаду перцю. Але в процесі так захопилася, що… Посіяла набагато більше, ніж завжди. Доглядала за розсадою і вже потім просто було шкода викинути гарні, міцні рослини.

Тому вирішила, що раз посіяла, то і знайду для них місце на своєму городі. Потім прикинула, скільки врожаю можу отримати — подумала, що частину залишимо знову-таки для своїх потреб, а частину — продам у роздріб.

Zemliak.com: Як ви освоювали технологію вирощування солодкого перцю, паприки?

Юлія Осадча: З одного боку, із тим, як вирощувати перець та іншу городину, я знайома фактично з дитинства. 

А от з іншого — чудово розуміла, що старі-добрі технології вирощування потроху відходять у минуле. Тому, коли зловила себе на думці, що буду продавати власноруч вирощений врожай, то все ж вирішила дізнаватися більше в інтернеті, дивилася тематичні відео. 

Так дізналася багато цікавих і важливих лайфхаків щодо технології вирощування солодкого перцю. Наприклад, про ширину міжряддя і відстань між самими рослинами. Раніше думала, що перцям треба багато простору розростатися. Натомість треба в рядку рослини висаджувати досить тісно одна до одної, а міжряддя залишати широкими — у мене було близько 50 см.

Також цікавий лайфхак про «першу квітку», за допомогою якої можна контролювати дозрівання солодкого перцю. Якщо хочемо ранні перці, то верхні «коронні» квітки залишаємо, якщо пізні — квітки зриваємо. Перевірила — працює.

Zemliak.com: Із чого починали роботу в цьому сезоні?

Юлія Осадча: Насіння солодкого перцю зібрала з попереднього врожаю торік. Потім закупила спеціальний грунт, також заготовила з осені грунт із перегноєм у приблизній пропорції 70:30. Далі підготувала ємності для розсади.

А вже в перших числах лютого посіяла насіння перців з урахуванням того, щоб потім його не пікірувати. Тобто, щоб уникнути додаткового стресу для рослин. Полила, замотала стрейч-плівкою, щоб утворювався парниковий ефект. Накрила, щоб насіння весь цей час перебувало в темноті при кімнатній температурі.

І вже за 10 днів з’явилися перші паросточки перчиків. Прибрала стрейч-плівку, щоб забезпечувати рослинам регулярний полив. У цей час було важливо, щоб на них ще не попадало пряме сонячне проміння. Дала час, щоб вони зміцніли.

Пізніше уже виставила на вікно, щодня обертаючи від/до сонця, аби рослини не деформувалися на одну якусь сторону. Ну і завжди старалась забезпечити належну вологість грунту.

У відкритий грунт висаджувала, коли минула загроза приморозків, — у нашому випадку це було на початку травня. Спочатку на всіх рослинах обірвала зародкові листочки і в грунт заглиблювала розсаду до перших справжніх. Так вийшло близько 150 кущів. Тоді як зазвичай для себе садили близько 15-20 кущів…

Потім, коли розсада піднялася, прижилася, тричі проводила підживлення органічними добривами з інтервалом 10 днів.

Власне, у цьому сезоні більше ніяких обробок — ні фунгіцидних, ні інсектицидних не проводила. Тільки просапувала кілька разів, щоб прибрати бур’яни. То в результаті, до всього, у мене вийшли цілком органічні перці.

Жовта паприка на городі

Zemliak.com: Скільки коштів та часу довелося вкласти в цю справу?

Юлія Осадча: Мої витрати наразі — це, в основному, оплата електроенергії, логістика умовно з городу на город, вода для поливу, органічні добрива.

Щодо часу не можу сказати, що вирощування займало надто багато часу. Якщо глобально — мій «перцевий» сезон тривав фактично з лютого до листопаду. Але це, ясна річ, не вимагало щоденної присутності чи якихось зовсім безперервних агротехнічних операцій.  

Zemliak.com: Із якими складнощами довелося зіштовхнулись?

Юлія Осадча: Найперше — це погана дорога до нашої дачі, де вирощувала перчики. Щоб туди доїхати, треба добряче пострибати на ямах, які утворилися за кільканадцять років експлуатації тієї дороги і які ніхто не ремонтував належним чином… 

А ще трохи збили з пантелику ранні приморозки восени, коли довелося стрімголов укривати перці, які ще дозрівали, агроволокном. Тепер буду більш ретельно стежити за прогнозами синоптиків і вчитися передбачати подібні ситуації.

Солодкий перець укрили від приморозків агроволокном

Zemliak.com: Який урожай вдалося зібрати?

Юлія Осадча: У середньому вдалося зібрати з одного куща близько 1,5 кг. Десь більше, десь менше. Зважувала чисто для себе, щоб потім розуміти, як і на що розраховувати в майбутньому.

Для свого користування залишили як завжди. Решту, як і планувала спочатку, продала.

Zemliak.com: Які канали збуту використовували?

Юлія Осадча: Увесь перчик поїхав до своїх власників завдяки оголошенням в місцевих групах у соцмережах. Тобто основний канал збуту — це інтернет.

Навіть думала, що в якийсь момент виїду з перцями на місцевий ринок, але все розлетілося так, що там уже нічого було продавати.

Орієнтувалася на середню ринкову ціну на період продажу — на той момент вона варіювалася від 15 до 25 грн/кг.

Zemliak.com: Що можете сказати про рентабельність вирощування солодкого перцю зі свого досвіду?

Юлія Осадча: Із мого досвіду цього року, чесно кажучи, складно говорити про рентабельність вирощування солодкого перцю. Це більше проба, чи зможу зробити із цього бодай що. 

Але якщо співставити витрати на цей експеримент, то я фактично вийшла в нуль. Як на мене, то це вже хороший результат. Мені сподобалось.

Zemliak.com: Які висновки зробили щодо вирощування та збуту солодкого перцю в наступному сезоні?

Юлія Осадча: Планую продовжувати. І в наступному сезоні збільшуватиму кількість як мінімум до 200-300 кущів. Розміри земельної ділянки дозволяють це зробити.

Також закуплю сортове насіння. Окремо буде паприка, звичайний солодкий перець різних кольорів. І хочу ще посадити на пробу та виростити гіркий перець. Простору для дій багато. Натхнення теж!

Zemliak.com: Як ви бачите свій бізнес на перці у найближчому майбутньому?

Юлія Осадча: Дуже хочу створити свою маленьку компанію із вирощування та переробки солодкого перцю. Мені дуже подобається працювати з цією культурою, а ще більше — ділитися результатами своєї роботи із клієнтами!

Тепер всерйоз задумуюсь не просто працювати за схемою «виростила — продала». Але б було чудово спробувати в майбутньому переробляти перці. Наприклад, виготовляти приправи — сушену і копчену паприку, можливо, консервований, заморожений різаний перець.

Ще думала про вирощування солодкого перцю в теплицях, щоб сезон тривав якомога довше.

І до всього треба подумати над технологією зберігання та приміщенням для перців, щоб мати можливість «потримати» зібраний урожай у хорошій якості трохи довше і дочекатися вищих цін на солодкий перець, паприку. 

Десь розраховуватиму на власні сили, а десь — буду поглядати в сторону різних грантів та пробувати залучати кошти партнерів для розвитку цієї справи.

Zemliak.com: Щиро бажаємо успіхів у вашому починні і дякуємо за розмову!

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.