Прискорити дозрівання помідорів допоможе вода з йодом

Щоб встигнути зібрати врожай помідорів, існують народні методи без використання хімічних засобів. Адже вчасне дозрівання помідорів завжди було проблемним питанням і в різних регіонах України холоди приходять раніше. Часто на городі залишаються зелені плоди, але цього можна уникнути, пише Xpert.com.ua

Фахівці рекомендують застосовувати такі методи: обрізка нижніх листків, обприскування томатів розчином з води і йоду, обмотати навколо стебла томатів мідний дріт та прибирання зайвих кистей на кущах томатів.

  • Обрізка нижніх листків

Варто все листя з нижньої частини рослини до першої кисті. Ні в якому разі не обривати проти зростання, щоб не пошкодити основне стебло. За допомогою секатора вкоротіть велике листя, проріджуючи кущ, і видаліть пасинки. За одну процедуру полегшите культуру не більше ніж на 1/3. Намагайтеся залишати біля основи пеньки близько одного сантиметра. А над суцвіттями, де вже утворилися плоди, — 2-3 листків для харчування.

  • Обприскування томатів розчином з води і йоду

Для прискорення дозрівання великих плодів досвідчені городники рекомендують обприскування по зеленому листу слабким йодним розчином. Для цього на один літр води додайте три краплі йоду. Струмінь налаштуйте так, щоб при розпилюванні над кущем утворювалося хмара туману. Обробку проводьте у вечірні години. Подібна процедура ще й захистить від грибкових захворювань.

  • Обмотати навколо стебла томатів мідний дріт

Щоб скоротити приплив поживних речовин, стимулює зростання стебел і листя, обмотайте навколо основної батоги мідний дріт. Зробити це потрібно на висоті 4-5 см від ґрунту. Не варто затягувати кільця дроту, щоб не пошкодити стебло. Досить зробити 3-4 обороту. Така «дієта» дасть сигнал плодам, що пора переходити в фазу дозрівання. 

  • Приберіть зайві суцвіття на кущах томатів

Варто обмежити кількість зав’язей, інакше до перших заморозків томати не достигнуть. Залиште 6-7 кистей, на яких плоди досягли необхідного розміру. Бажано, щоб вони розташовувалися нижче основи стебла, тоді поліпшується постачання живильними речовинами. Прищепіть або обріжте точку росту і видаліть всі інші кисті. У період з середини серпня і до повного збору врожаю відмовтеся від кореневих підгодівель, а поливи скоротіть, щоб плоди не потріскалися.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.