Подружжя з Луцька відкрили сироварню в селі

У селі Гаразджа, Луцького району, подружжя Сергія та Світлани Федорових відкрили власну сироварню. Зайнятись сироварінням подружжя вирішили ще у 2017 році.

Спершу збільшили обсяги виробництва. Якщо на початку готували сир з 3-9 літрів молока, то згодом почали готувати більше. Два роки працювали на літній кухні у Гаразджі, і паралельно взялися будувати свою сироварню. У липні 2022 року вона нарешті запрацювала.

Про це пише інформаційне агентство Конкурент.

Сироваріння — основний дохід подружжя. Сергій покинув роботу, коли вони вирішили серйозно зайнятися сирами. А Світлана з декрету одразу прийшла у власний бізнес. Сир Федорови розвозять для покупців по Луцьку. 

«Бажання мати свою справу у мене було давно. Я довго придивлявся до того, що можна робити. Десь треба були великі інвестиції, а ще десь – спеціальна освіта. А готувати сир мені хотілося ще з юності», — каже Сергій Федоров. 

Дохід від сирів залежить від кількості замовлень. Цією частиною роботи займається Світлана. Жінка шукає нових клієнтів, рекламує, збирає замовлення, час від часу веде соцмережі.

«У нас є козяче молоко своє, а коров'яче доводиться купувати. Ми усвідомили, що займатися утриманням худоби і сироварінням одночасно — це важко. Самотужки ми би не впоралися, а наймати робітників поки не готові. Тому вирішили професійно робити сири, а далі буде видно», — розповів чоловік.

Асортимент Федорових доволі широкий. Але за кожним видом сиру стоять десятки спроб і помилок. 

«Ми довго «боролися» з камамбером — сиром з білою пліснявою. Його готувати не важко. Найважче — це догляд за ним. При дозріванні камамберу потрібно підтримувати правильну вологість і температуру. Якщо вологості буде забагато, сир стане гірчити, а якщо замало — не поросте біла пліснява. Поки ми навчилися готувати справжній камамбер, то викинули 10 кг сиру. Наші кури жили гурманами», — розповідає  Світлана.

Сири Федорових мають свою сезонність. Улітку популярні молоді — всі хочуть бринзу, моцарелу до свіжих овочів. А от у зимовий період люди надають перевагу витриманим сирам. 

Серед молодих сирів подружжя готує адигейський, бринзу, моцарелу, витяжний сулугуні і копчену торбинку. З напівтвердих готують сир з пажитником, з горіхом, звичайний вершковий, мармуровий, і камамбер. Козячий роблять поки один — сир, який дозріває в афінажі з натуральної кави. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.