Сільська громада на Кіровоградщині облаштувала понад сотню будинків для переселенців

Дмитрівська сільська територіальна громада, що на Кіровоградщині, з початку повномасштабного вторгнення прихистила понад 700 людей, які рятувалися від обстрілів та бойових дій.

Туди їхали з Київщини, Чернігівщини, Харківщини, Херсонщини, Донеччини. Наразі в громаді проживає 460 переселенців, з них 120 дітей.

Про це повідомляє видання «З перших вуст».

«Із перших днів війни в громаді утворився центр прийому допомоги для переселенців та збройних сил Украйни. Люди несли побутові речі та продукти, пропонували допомогу та підтримку», — розповіла голова Дмитрівської громади Наталія Стиркуль.

Далі в громаді шукали місця для розселення переселенців. Провели інвентаризацію будинків, у яких ніхто не проживає, поговорили з власниками і почали приводити до ладу оселі. 

«Організація допомоги, облаштування перших прихистків та місць для перебування переселенців відбувалося спонтанно. Завдяки небайдужості наших мешканців. Потім ми почали звертатися до благодійних фондів та волонтерських організацій,  почала надходити підтримка від обласної військової адміністрації, але перші кроки були самостійними», — зазначила Наталія Стиркуль.

Також голова громади зазначила, експерти U-LEAD надавали роз’яснення щодо пошуку резерву житла в громаді і використання відумерлої спадщини.

Наразі для переселенців вже облаштували понад 100  будинків. Часто ці оселі мають лише пічне опалення і зручності на дворі, але в умовах загрози залишитися без централізованого опалення це перевага.

Також в громаді для комунікації з переселенцями створили вайбер-групу «Громада. Підтримка», до якої підключили фахівців комунальних служб, ЦНАПу, служби зайнятості та інших підрозділів. В групі інформують про видачу гуманітарної допомоги, заходи в громаді та відповідають на поширені питання.

Нові мешканці громади намагаються віддячити місцевим мешканцям за прихисток і турботу. Дехто облаштовує клумби та допомагає з благоустроєм, інші беруть участь у благодійних ярмарках і зароблені гроші передають на ЗСУ.

«Ми отримали від U-LEAD комплект «Прихисток» та два генератори для комунального підприємства. Речі стали в пригоді людям, які до нас приїжджали в пошуку прихистку. А генератори допомагають нам забезпечувати електроенергією важливі об’єкти інфраструктури», — розповіла Наталія Стиркуль.

Одним із партнерів Дмитрівської громади є регіональний офіс «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області. Свого часу завдяки співпраці в громаді створили сучасний Центр надання адміністративних послуг, а також реалізували багато ініціатив. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.