Господиням розповіли, як зберігати гарбузи взимку

Гарбуз — досить вибагливий овоч, коли це стосується умов для зберігання. Йому подобається прохолода, помірно сухе повітря та темнота. 

Зберігати гарбузи потрібно за температури від 4℃ до 9℃ і вологості 60-70%. Якщо немає льоху — гарбузи добре перезимують у теплій (але без опалення!) лоджії, або навіть квартирі, якщо знайдеться у ній достатньо прохолодне місце, пише Ukr.media. 

«Також варто не забути захистити врожай від світла: обмотати кожен гарбуз окремо папером, цупкою тканиною тощо. Такі варіанти як сарай чи гараж також підійдуть, але там, на відміну від квартири, врожай потрібно захистити від морозу. При зниженні температури до 2-3℃ і нижче (а при високій вологості й до 4-5℃) м'якоть гарбуза починає псуватися», — кажуть експерти.

У якості термозахисту можна використовувати картонні коробки, обкладені пінопластом, поролоном, декількома шарами нетканого укривного матеріалу тощо. 

Подовжити строки зберігання гарбузів також допоможуть слідуючі рекомендації:

  • класти гарбузи на відстані один від одного (достатньо 10-15 см)
  • при закладанні гарбузів на зберігання у погріб попередньо проводять дезінфекцію приміщення (наприклад, обробляють стіни вапном), добре провітрюють його та висушують
  • кладуть гарбузи не на підлогу, а на якесь підвищення (піддони, ящики тощо), щоб вентиляція підтримувалася також знизу
  • якщо вологість повітря вища, чим треба — розкладають по приміщенню гідрофільні речовини чи матеріали (пресована тирса, сіль, спеціальні поглиначі вологи)
  •  регулярно перевіряти стан гарбузів і своєчасно відправляти на переробку ті, які почали псуватися.

Відповідні умови зберігання дозволяють мати під рукою свіжі гарбузи на протязі 6-8 місяців після збору врожаю.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.