Температурний режим допоможе зберегти вулики до весни — досвід

Слід відвідувати місце зимівлі бджіл, особливо в періоди зміни температури. У ці дні необхідно регулювати вентиляційні отвори (верхній льоток), щоб температура у вуликах не стала занадто високою або не опустилася нижче за необхідну. 

Найкраща температура для зимівника — від 0 до плюс 2°С, припустимо до плюс 4, бо подальше підвищення спричиняє збудження бджіл, вони можуть виповзати з льотка та гинути, а через більш високу активність збільшиться витрата меду. 

Про це інформує видання Пасіка.

«Незначні коливання температури нижче нуля шкоди бджолам не завдають, але при її зниженні водяні пари осідають на стінах і стелі вулика у вигляді інею, який при потеплінні тане, підвищуючи вологість. Через це крайні стільники та необсиджені бджолами краї рамок вкриваються пліснявою, розріджується та закисає мед», — пояснили експерти. 

Найкраще температуру контролювати цифровим термометром, який має виносний датчик. Його розташовують у вулику на всю зиму, щоб не розкривати кришку й не турбувати сім’ю, а сам прилад знаходиться зовні.

«Для контролю за бджолосім’єю при підготовці до зимівлі на дно корпусного вулика кладуть щільний папір. Витягуючи його через нижній лоток для перевірки, можна по смужках і кількості воскової крихти визначити, де знаходяться бджоли та скільки з’їдено меду. За наявністю кристалів або крапель рідкого меду можна сказати про вологість у вулику», — кажуть експерти. 

Якщо не поклали папір, можна просто вигребти продукти життєдіяльності бджіл через той самий льоток.

При відвідинах прислухайтеся до бджіл у вуликах:

  • тихий рівномірний гул — зимівля йде нормально
  • підвищений гул — ознака неблагополуччя (підвищена температура та вологість, неспокій від мишей тощо)
  • звук завивання багатьма бджолами — ознака безматковості або хвороби
  • звук, схожий на шелест сухого листя, утворюється від тертя бджіл при переміщенні в пошуках корму — ознака голодування
  • дуже слабкий звук — ознака швидкої загибелі від безгодівлі
  • шум сім’ї, зараженої нозематозом, — тривожний, різноголосий, на клацання відповідають не відразу і не дружно.

Традиційним способом зберігання вуликів уважають зимівник. Це спеціальне приміщення, де їх складують і підтримують стабільну температуру та вологість. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.