Для годування кіз взимку потрібен грубий корм — досвід

Кожній козі на зимовий період потрібно 500-550 кг грубого корму. З цієї кількості можна заготовити 250-275 кг сіна та 500-550 кг віників або близько 400 кг сухого листя (для заміни сіна віників потрібно в 2 рази більше, сухого листя — в 1,5 рази). На кожну голову молодняка у віці від 6 до 12 місяців також треба заготовити 315-20 кг сіна.

Про це пише Інтернет видання. 

У годівлі кіз краще дотримуватися певного розпорядку. Щоб отримувати від кіз велику кількість молока, годувати їх треба три рази на добу: 

  • перший раз — у 6-7 годин ранку
  • другий — у 12-13 годин
  • третій — в 18-19 годин

Основні корми для кіз: 

  • взимку — грубі (не менше 1 кг і не більше 2,5-3 кг на день. Найбільш охоче кози поїдають лугове або лісове сіно з молодих рослин. Половину добової норми сіна можна замінити віниками (висушені деревні гілки з листям). 2 кг таких віників з берези, тополі, верби замінюють 1кг лугового сіна середньої якості. Для віників підійдуть гілки тополі, клена, верби, берези, осики та інших дерев)
  • влітку — зелені

Високодійним козам взимку щодня потрібно давати по 0,5-1 кг висівок, комбікорму, горохової муки або будь-яких інших концентрованих кормів. В цілому вигляді зерно козам не згодовують. Кращим соковитим кормом для кози в літній період є зелена трава, в стійловий період — кормовий буряк, картопля, капуста, різні відходи від овочів. 

«Коренеплоди дають тваринам у сирому вигляді, по 2-4 кг на добу, подрібненими. Картоплю варять і дають по 1-2 кг. Вимиту подрібнену картоплю можна зрідка давати сирою. Не можна годувати кіз позеленілою на сонці картоплею», — кажуть експерти.

Хороший корм для кіз — бурякове і морквяне бадилля, капустяне листя. Такого корму можна давати до 3-4 кг на добу. Восени козам згодовують і картоплиння в кількості до 1,5-2 кг. Картопляні очистки, кухонні відходи краще попередньо посипати висівками або комбікормом.

Мінеральні корми у вигляді звичайної харчової солі необхідно давати козам протягом усього року, особливо дійним (10 г на день). Козенятам, починаючи з місячного віку, треба давати мелену або товчену крейду, кістяне борошно (по 7-10 г на день).

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.