Експерти розповіли, як визначити стать молодих курчат

Стать курчати можна встановити на більш ранньому етапі розвитку. Оптимальним варіантом вважається огляд яєць. Його визнають далеко не всі фермери, проте спробувати варто. Статистика показує, що в процесі домашньої інкубації птахівник може отримати до 80-90% півників.

Про це ідеться в матеріалі Сільське господарство та садівництво.

«Взяти яйце і акуратно провести по ньому рукою, якщо на дотик воно гладке, з нього на світ з’явиться курочка. Виявивши на шкаралупі незначні бугорочки — вилупляться в результаті півники», — розповіли експерти. 

Грамотно визначити стать курчат можна і за допомогою досить поширеного народного методу — огляду крил. 

«Коли курчата досягають віку 2-3 дні, можна здійснювати перевірку. На перших порах досить буде порівняти кольору крилець. У півників вони набагато більш світлого відтінку, ніж у курочок, хоча з часом ця ознака зникне», — додають досвідні фермери. 

Треба обережно відтягти в сторону крильце пташеня. Розглянути необхідно перші махові крила. У курочок в більшості випадків первинні пір’я за розмірами і кількістю значно перевершують пір’ячко майбутніх півників.

Головне, в прагненні якнайшвидше встановити стать пташеня ні в якому разі не заподіяти йому шкода, нехай навіть випадково. Проте самостійне визначення вами статі курчат позбавить господаря від подальших витрат на лабораторні аналізи.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.