Молочні ферми в двох областях під загрозою знищення

Молочні господарства деокупованих і прифронтових областей без розмінування не зможуть заготовити грубих кормів для худоби та будуть змушені суттєво скорочувати або й зовсім закривати молочний напрямок.

Фермери закликають до невідкладних кроків для гуманітарного розмінування сільськогосподарських угідь молочних господарств із деокупованих територій Харківської та Херсонської областей. 

Про це повідомили експерти Асоціації виробників молока.

«Господарства, які пів року і більше фізично не могли здійснювати господарську діяльність, не можуть оплатити послуги з розмінування і ризикують бути приреченими на банкрутство, адже  втратили 30-70% своїх молочних стад, зазнали значних руйнувань виробничих приміщень, складів, сільськогосподарської техніки, через пожежі втратили потенційний врожай або не зібрали ні гектара через замінування», — кажуть експерти.

Для України це означає:  

  • Втрата робочих місць, стимулу людям повертатися до своїх домівок
  • Втрата інвестицій. Наголошуємо: втрати інвестицій — критичний фактор у молочному скотарстві, адже для їх повернення потрібно не менше 10 років. Тому втративши ферму, власник більше не ризикне інвестувати в молочне скотарство
  • Втрата бюджетних надходжень: молочно-товарні ферми - серед найбільших платників податків
  • Втрата продовольчої безпеки та експортного потенціалу. 

Озвучені різні тарифи за розмінування — від 24 до 150 тис. грн/га. Але жодне із господарств, що потребують розмінування, не зможе їх осилити.  

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.