Відновлення підприємства на Харківщині потребує 200 мільйонів гривень — фермер

Через обстріли у 2022 році половина корів на державному підприємстві «Кутузівка» неподалік Харкова загинула. Майже дев'ять тисяч гектарів полів, на яких вирощували пшеницю, ячмінь, кукурудзу і соняшник, — заміновані. Для повного відновлення ферма потребує щонайменше 200 мільйонів гривень. 

Про це інформує Суспільне.

Ферма, розташована за 7 км від Харкова. У перший день повномасштабного вторгнення зазнала обстрілів з «Градів». Раніше на фермі було понад 2000 голів корів, з них тисяча — дійні. З загальної кількості половина загинула під ударами, ще майже півтисячі перебувають в іншому районі через господарські суперечки. Їх намагаються повернути.

«Корів не залишилося. Близько тисячі голів убило уламками снарядів, 420 вивезено, украдено, решту здавали вже з безвиході, щоб хоч копійку мати людям на зарплату. Довелося здати. Та й годувати нічим. Корми всі погоріли — солома, сіно. Його на три роки було, усе згоріло», — розповідає Олександр Близнюк, керівник державного підприємства «Кутузівка».

На утилізацію мертвого поголів'я витратити 600 тисяч гривень.

«Це просто, щоб утилізувати. Бо якщо закопувати, то це б могло призвести до біди. Вивезли на санзавод», — пояснює керівник підприємства.

Власними коштами підприємство переклало дах в адмінбудівлі та відремонтувало дві доїльні установки. Для повного відновлення господарства треба 200 мільйонів гривень. За словами Близнюка, майже всі дев’ять тисяч гектарів полів, на яких ферма вирощувала пшеницю, ячмінь, соняшник і кукурудзу, заміновані.

«Зараз майже 90% полів заміновані, точніше, не обстежені на міни. На прилеглих полях ми касетні боєприпаси збирали, саперів викликали. Щоб провести повне розмінування, писали листи й в адміністрацію, і в Академію наук, якій ми підпорядковуємося. Але поки що результату немає», — говорить Близнюк.

За словами Євгенія Філатова, заступника директора обласного департаменту агропромислового розвитку, допомога від держави для агропідприємств на Харківщині не передбачена. Про це йдеться в наказі Міністерства реінтеграції — область входить до реєстру територій, на яких ведуться бойові дії.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.