Фермерка оголосила голодування через припинення договору оренди землі

Голова ФГ «Молочний Дар Плюс» з села Кричунове Любашівської селищної ради, що на Одещині, Світлана Маслова з 20 березня розпочала безстрокове голодування. 

Жінка протестує у приміщенні селищної ради проти рішення сільради, яким землі, що були кормовоюбазою для ферми, передали приватному підприємцю.

Про це ідеться в сюжеті Телерадіокомпанії «Град». 

«ФГ протягом 15 років обробляло земельну ділянку в 55 га на умовах оренди згідно з укладеним договором. Під цю ділянку, власне, й було розраховане нарощування поголів’я. Земельна ділянка використовувалася для створення кормової бази, без якого неможливо утримувати поголів'я», — каже Світлана Маслова.

Ферма налічує понад тридцять голів, з яких 26 дійних корів. Рішенням селищної ради її позбавили права на оренду землі.

Договір у родині фермерів був дійсним до 6 жовтня 2022 року. Вже 7 жовтня 2022 року селищна рада передала у короткострокову оренду на один рік цю саму земельну ділянку площею 55 га керівнику ПП «Добробут» Валерію Волошину з Савранської громади.

По темі: Як зареєструвати договір оренди землі під час війни 2022.

Зазначається, у Спеціальних правилах щодо володіння, користування та розпорядження землею записано: відмінено автопролонгацію договорів оренди землі на один рік, термін дії яких закінчувався у період дії воєнного стану, з 19 листопада 2022 року. Отже, договір Світлани Маслової мав бути пролонгованим до вказаного терміну. Але цього не сталось.

Голова Подільської фермерської асоціації Микола Якубенко зауважив, що голова громади просто упереджено ставиться до цієї справи.

Ні селищний голова Геннадій Павлов, ні начальник відділу земельних відносин Оксана Дехтяренко не запропонували альтернативного варіанту вирішення проблеми. Селищний голова наголошує на тому, що ПП «Добробут» сплачує більше відсотків оренди, ніж Маслова. На камеру вони відмовилися коментувати своє рішення. Так само не знайшла жінка підтримки в Одеській ОДА, куди зверталася з листами та клопотаннями встановити справедливість та вчинити відповідно до закону.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.