На Волині єдине село зберігає давній звичай поминальних днів

У селі Смідин, що на Волині, третій день Великодня починає унікальну традицію. Зазвичай, у багатьох селах Волині в цей день відзначають проводи, поминання померлих рідних. У Смідині ж — гріють ноги мертвим.

Тут палять багаття та просто у дворах у сходяться до сусідів говорити про померлих. Звичай дивом дожив дотепер. Навіть у 21 ст смідинці йдуть «гріти мертвим ноги» і бережуть цю традицію. Збереглася традиція лише у цьому селі, в інших навколишніх населених пунктах поминають рідних інакше. 

Про це пише Перший канал соціальних новин.

З третього дня Великодня і увесь тиждень до наступного вівторка селяни збираються у когось із сусідів, зносять дрова і розпалюють багаття.

«Якщо одного року сусіди палять багаття в когось одного, то наступного — черга когось іншого. Але йдеш селом — і то там, то там горить…» — каже місцева мешканка і голова Смідинської ТГ Оксана Піцик.

Кожен мусить принести свій оберемок дров. Сідають навколо багаття і розмовляють. Говорити під час цього незвичного ритуалу треба про померлих родичів. Таким чином поминають рідних. Згадують щось добре.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.