НАЗК підготували поради для голів громад щодо уникнення конфлікту інтересів

Національне агентство з питань запобігання корупції дали три поради щодо запобігання конфлікту інтересів, які стануть у нагоді щоб полегшити життя українських голів громад.

Про це повідомили експерти НАЗК.

1. Не можна самостійно визначати собі премії та надбавки

Голова може отримувати 5%, 50% і навіть 250% премій чи надбавок. Але він не може визначати розмір таких виплат САМОСТІЙНО. Це конфлікт інтересів.

«Конфлікт інтересів виникає тоді, коли є дискреційні повноваження (тобто на власний розсуд), які голова громади може використати на свою користь. У цьому випадку — обрати розмір своєї премії самостійно. Про дискреційні повноваження можна прочитати у Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/?sl=1417», — повідомили в НАЗК.

2. Не збирати комісію, яка має преміювати голову громади, зі своїх підлеглих.

«Створювати спеціальну комісію для преміювання голови не потрібно. Тим паче, якщо до цієї комісії входять підлеглі голови: заступники, керівники чи спеціалісти підрозділів. Якщо здається, що так голова громади уникне конфлікту інтересів, адже розмір виплат визначає не він, то йому це лише здається», — кажуть експерти.

Комісія з підлеглих не може об’єктивно оцінити роботу, адже голова громади має прямий вплив на цих людей. Рішення про преміювання мера має приймати місцева рада.

3. Для уникнення конфлікту інтересів голови, місцева рада має визначити чітку суму премій

Місцевій раді потрібно визначити конкретну суму або відсоток премії голови. У рішенні мають бути вказані чіткі розміри щомісячного преміювання. Загальні умови встановлення премій та надбавок головам визначені постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів».

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.