Костянтин Волков: Політичний терор шалено шкодить нашій громаді

У 2020 році Недригайлівську громаду очолив новий голова — Костянтин Волков. Однак умови та ситуації, у яких донині доводиться працювати очільнику та всій громаді, не з легких — епідемія коронавірусу, війна і… сильний спротив місцевих «еліт» проти продуктивних реформ.

Спеціально для Zemliak.com голова Недригайлівської громади Костянтин Волков розповів про свій шлях на посаді, проблеми та шляхи їх вирішення.

Про зміну влади в Недригайлівській громаді

Zemliak.com: Як народилася ідея очолити громаду?
Костянтин Волков: Я з родиною жив і працював, маючи власний бізнес у Недригайлівській громаді. 

Але весь час переслідувало відчуття, що наша громада рихла, позбавлена свіжості, стара. Це, швидше за все, було пов’язано із її керівництвом — людей «старого зразка». Влада була відмежована й закрита від людей.

Знаючи мене і мій досвід, близькі друзі переконали, що мені слід брати участь у виборах. Якщо люди оберуть мене, то Недригайлівська громада отримає шанс на розвиток. 

Zemliak.com: Що було далі?
Костянтин Волков: Як кандидат на посаду селищного голови я, здається, зареєструвався у територіальній виборчій комісії в останній день.

За результатами виборів отримав 34% голосів людей, які прийшли і проголосували за мою кандидатуру. Для себе ж вирішив: прийшов на посаду на один термін і маю зробити багато важливих речей у громаді.

Дивіться також Проїздом через селище Недригайлів на Сумщині

Про опозицію і міську раду

Zemliak.com: Хто ваша команда?
Костянтин Волков: Ішов працювати із девізом «Моя команда — це моя громада»

Я настільки вірив, що коли мова йде про інтереси громади, то якихось розбіжностей у представників влади бути не може. Власне, мені не хотілося мати прив’язки до політичних партій, щоб стати ефективним менеджером. 

Zemliak.com: Зазвичай зміни, з якими ви йшли у владу, викликають спротив. Чи зіштовхнулися з цим?
Костянтин Волков: Очікував від обраних депутатів селищної ради спільної та ефективної роботи на благо людей. Але натомість зіштовхнувся з «політичним терором». Інакше назвати ситуація, що склалася в нашій громаді, не можу.

Багато депутатів селищної ради, як мені здається, прийшли не працювати задля людей, а просто лобіювати свої інтереси. Включно із земельними, адже в складі ради є місцеві фермери. 

Вони перетворили нормальну роботу місцевої ради в торги та спекуляції в стилі «За це рішення я проголосую, тільки якщо …». І ставлять мені в приватних розмовах ультиматуми щодо виділення земельних ділянок для їхніх господарств абощо. Або, наприклад, різним чином погрожують, якщо мова йде про повний аудит та ефективне використання комунальної землі…

При цьому такими своїми діями вони умудряються не просто блокувати роботу громади, а й можливість отримувати для Недригайлова співфінансування на різні важливі проєкти.

Важливо відмітити, що ось таку опозицію сформували депутати із фракцій «Європейської солідарності», «Аграрної партії» та, ясна річ, із уже забороненої ОПЗЖ.

Доходить до того, що депутати нашої ради по кілька тижнів не можуть проголосувати за бюджет громади. А це фактично зупиняє всі важливі процеси. Тож замість того, щоб вирішувати проблеми людей у громаді та реалізувати нові проєкти, доводиться витрачати час на такі завдання.

Читайте також Олександр Солонтай: кожна громада під час війни повинна мати пакет воєнного стану

Дорога в Недригайлові

Нововведення в Недригайлівській громаді

Zemliak.com: Розкажіть про те, як ви почали працювати на посаді селищного голови?
Костянтин Волков: Поставив собі першу задачу — зробити Недригайлівську громаду упізнаваною. Із позитивного боку.

Фактично мені треба було працювати одночасно на двох напрямках: внутрішній — наводити лад в апараті виконкому, працювати із сервісами, благоустроєм громади; зовнішній — зробити так, щоб якомога більше людей, організацій та інституцій дізналися, що десь у Сумській області є Недригайлівська громада і вона точно варта уваги.

Zemliak.com: Як ви це реалізовували?
Костянтин Волков: Як голова громади я почав брати і донині активно беру участь у різноманітних заходах в області і по всій Україні.

Основний меседж: «Ми, Недригайлівська громада — щаслива та успішна громада. Ми хочемо рухатися вперед, працювати, розвиватися і робити наших людей по-справжньому щасливими». На мою думку, це вже дає хороші результати.

Також нам важливо було «відкрити громаду» для своїх же людей. Залучили всі доступні канали комунікації з мешканцями — зв’язатися зі мною чи потрібними спеціалістами  можна через більшість популярних у нас месенджерів та соціальних мереж (Viber, Messenger, Facebook), електронною поштою, телефоном чи при особистій зустрічі. Власне, майже за рік нам за допомогою самих же людей вдалося вирішити багато проблем і зменшити кількість звернень майже удвічі.

Zemliak.com: А як знайомили людей зі своєю громадою?
Костянтин Волков: У перших рік ми почали робити майже безпрецедентну акцію у нашій громаді — зробили виставку-знайомство структурних підрозділів виконавчого комітету селищної ради, комунальних підприємств, установ, закладів… Отак просто під час відомого в наших краях святкування Дня Івана Купала на Сулі у липні. 

Люди приходили і бачили, що у нас є у громаді і чим їм можуть бути корисні різні чиновники та організації. Отримали неймовірний зворотній зв’язок! І, між іншим, бачу, що вже багато громад в Україні взяли на озброєння ось такий простий прийом.  

Zemliak.com: Які внутрішні зміни разом із вами прийшли у владу Недригайлова?
Костянтин Волков: Ми почали «підсвічувати» наших працівників, аби люди розуміли, що ми максимально близькі до них. Щоправда, далеко не всі співробітники апарату були готові по-справжньому працювати і ми наштовхнулися на стіну нерозуміння та невдоволення. Однак продовжуємо далі йти наміченим шляхом.

Як громада по-новому управляє своїми ресурсами

Zemliak.com: А яка ситуація щодо управління ресурсами громади?
Костянтин Волков: Коли я очолив Недригайлівську громаду, то дефіцит бюджету в той рік склав близьком 2 млн грн. А вже згодом вийшли на цифру в 128 млн грн, із них 96 млн грн — власні надходження; 32 млн грн — це субвенції.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну, ясна річ, суттєво позначилася на бюджеті громади, тож власні надходження зменшились. Але попри це працюємо, допомагаємо українській армії, родинам наших військових та маємо багато роботи по різних проєктах!

Zemliak.com: Ви вже озвучили деякі нюанси щодо комунальних земель у селищі. Розкажіть трохи більше.
Костянтин Волков: Якраз після остаточного об'єднання громад у 2020 році Недригайлівська селищна рада отримала у власність від держави близько 4 тис. га земель.

Ми, громада, у першу чергу, повинні розуміти, що в нас було до того, що ми отримали і як цим розпоряджатися з максимальною користю не для окремих агрофірм чи людей. Ресурси повинні приносити користь усім у громаді.

Тому одне з перших рішень — провести земельний аудит. Планували обстежити всі землі громади, звести дані з ключових реєстрів, оцифрувати…

Попри шалений опір депутатів, які аж ніяк у цьому не були зацікавлені, вдалося навіть закласти кошти в бюджеті на таку процедуру — близько 500 тис. грн. 

Папка для документів

Але потім депутати знову почали вимагати в мене призначень на посади своїх людей. Із об’єктивних причин це не було реальним, тож на наступній сесії вони просто взяли і скасували рішення про фінансування земельного аудиту. Згодом почалася повномасштабна війна — і це питання відійшло на інші плани. 

Однак зараз ми своїми силами уже провели аудит на території кількох старостинських округів. І, «за щасливим збігом обставин», надходження від користування землею та супутні податки до бюджету почали зростати. Бо, виходить, до цього бізнес якомога більше намагався працювати в тіні. І коли ми почали цікавитися справами таких підприємців і спонукати офіційно платити податки, то ситуація покращилася.

Ба більше… Дехто з таких підприємців умудрявся називати себе меценатом і хорошим господарем, нібито даруючи людям і громаді якісь цінні речі. При цьому офіційні кошти від їхнього бізнесу ішли поза бюджетом громади. А от якби ці люди легально працювали і сплачували податки, то громада б могла отримувати набагато більше, ніж їхні смішні подачки.

Zemliak.com: Багато громад зіштовхнулися з багатьма проблемами в плані приватизації землі. Як це було у вас?
Костянтин Волков: Звичайно, у нас, як і в багатьох громадах у перший рік був просто був ажіотаж щодо безкоштовного виділення ділянок із земель комунальності власності.

Були спроби реалізувати якісь корупційні схеми із заявами від людей, які аж ніяк не планували особисто працювати на землі… 

Ми як влада робимо все можливе, аби земля громади перейшла в руки тих, хто по-справжньому господарюватиме на ній. Бо у своїй первісній суті цільове призначення «особисте селянське господарство» означає, що людина і її сім’я самостійно оброблятиме, вирощуватиме і зможе заробляти на цій землі. А не здаватиме за безцінь місцевим земельним баронам.

Землю треба передавати тим, хто зможе на ній ефективно працювати і не зашкодить.

Zemliak.com: А як щодо сервісів для мешканців громади?
Костянтин Волков: Ми оновили ЦНАП — тепер тут у комфорті люди отримують послуги від наших класних спеціалістів.

Зробили реконструкцію пожежної станції, отримали сучасні пожежні автомобілі завдяки обласній програмі.

У фокусі уваги — лікарня. Лікарня — це обличчя голови громади. Заклад повинен бути самодостатнім, тут мають бути підписані гарні пакети з НСЗУ. Над цим ми з громадю активно працюємо і маємо успіхи.

Плануємо, що своєрідною фішкою Недригайлівської громади невдовзі стане сучасне паліативне відділення при нашому закладі охорони здоров’я.

Проєкт паліативного відділення лікарні в Недригайлові

Маємо безліч ідей, реалізацію яких поки що гальмують місцеві депутати. Багато коректив вносить війна. Але ми продовжуємо бути оптимістами і працювати попри всі складнощі.

Дивіться також Дорогами кацапів на Сумщині: невелика екскурсія в село Дептівка

Zemliak.com: Дякуємо за розмову!

Далі буде…

(с) Катя Капустіна, Zemliak.com, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.