Кожна громада під час війни повинна мати пакет воєнного стану | Олександр Солонтай

На владу в громадах одночасно з повномасштабним російським вторгненням 24 лютого 2022 року лягла критична відповідальність. Представники на місцях мали забезпечувати евакуацію, відносно нормальне життя і безпеку тих людей, які залишаються в умовах обстрілів, сірої зони чи окупації.

Але яким чином мала бути організована така робота? Про це Zemliak.com розповів Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти, виконавчий директор Агенства відбудови та розвитку (ГО «Агенція ефективних рішень») під час тренінгу «Академія громадянина: співпраця громадських активістів та місцевого самоврядування у відбудові громад» від Міжнародного республіканського інституту (International Republican Institute, IRI).

Zemliak.com: Органи місцевого самоврядування в Україні не були готові до роботи одночасно з повномасштабним російським вторгненням в Україну, чи не так?

Олександр Солонтай: Це абсолютна правда. Тільки одиниці органів місцевого самоврядування готувалися завчасно працювати одночасно з повномасштабним вторгненням росії 24 лютого 2022 року, але навіть серед них більшість розпочала серйозні підготовчі роботи тільки наприкінці 2021 — на початку 2022 року.

Zemliak.com: Яким чином діяли різні громади в умовах воєнної агресії російської федерації в Україні?

Олександр Солонтай: В одній із адміністрацій у день початку повномасштабної російської воєнної агресії із більш ніж півтисячі працівників на місці опинилося 7 людей. При чому майже половина з них не були працівниками апарату… Але роботу треба було робити. І за годину-дві треба було закрити критичні позиції. Бо війна. І новий керівник адміністрації справився. 

Схожі ситуації були повсюди в громадах, але вони знаходили варіанти та включалися в роботу. Ковід вже навчив багатьох працювати дистанційно через інтернет та телефон. Десь у день вторгнення не було і самих голів на робочих місцях... На щастя, це була рідкість. Зараз, звичайно, багато хто вернувся на свої місця та активно працює чи робить видимість роботи у нових реаліях.

Критична ситуація стала чудовою можливістю оцінити спроможність органів влади. Ну от вони такі в нас.

До речі, багатьом стало зрозуміло, наскільки важливою була децентралізація, ця реформа виправдала себе і потрібно ще більше посилити здатність місцевого самоврядування. Чим сильніші місцеві громади — тим сильнішою є оборона та допомога армії.

Zemliak.com: Але що мали б робити працівники адміністрацій та виконавчих органів різних рівнів в умовах, коли на їхні території заходять російські війська?

Олександр Солонтай: Ясна річ, що вимагати від чиновників кидатися без зброї на російські танки та солдатів — абсурд. Однак найперше, що мали б зробити всі співробітники в такій ситуації, — це отримати вказівки від свого керівника, голови, шефа. А для щоб їх отримати, то треба бути або на зв’язку, або на роботі та мати заготовлені сценарії, які бажано було перед цим відтренувати.

Zemliak.com: Тобто війна вмить зруйнувала всі процеси на рівні місцевого самоврядування. Але ж громади пройшли через це?

Олександр Солонтай: Якщо працівники знають, виконують зрозумілі, звичні алгоритми налагоджених робочих процесів, якщо вони натреновані до автоматизму і відбувається щось критичне, то всі ці процеси ще певний час можуть функціонувати самостійно без страшних наслідків. 

Крім того, не слід переоцінювати роль впливу влади на абсолютні всі процеси життя громади. Часто представники влади у 99% випадків живуть у своїх паралельних світах і їхній вплив на реальне управління переоцінюють.

Я бачив по Україні дуже різні ситуації: від того, що лідери місцевого самоврядування особисто очолювали оборону громади або гуманітарний штаб, до того, що зникали на певний час в громаді, щоб прийти до тями та зрозуміти, що робити.

Zemliak.com: Що мають робити мери, голови громад, керівники місцевих адміністрацій, якщо над ввіреною їм територією є загроза окупації росією та активних бойових дій?

Олександр Солонтай: Якщо йде захоплення будь-якого шматка української території ворогом, то головна задача на місцях — евакуйовувати всіх, хто не задіяний в обороні та забезпеченні життєдіяльності громади під час захисту. 

Коли на громаду насувається велика біда — росіяни, повінь, пожежа тощо — суспільство переважно розділяється на дві частини. Одні скажуть: «Ми готові захищати», інші — «Ми будемо допомагати захисникам».

Усіх інших слід зберегти через евакуацію. Бо інакше доведеться думати, як їх заспокоювати, рятувати, годувати, зберігати їм здоров’я і життя у той час, коли основна задача — знищити ворога.

Zemliak.com: При цьому слід забрати всю цінну інформацію з мерії і перенести її в безпечне місце?

Олександр Солонтай: У мерії фізично не повинно бути ніякої цінної унікальної інформації. Відповідно до чинного законодавства України усе повинно бути публічним, відкритим, а я дуже раджу провести оцифровку та функціонувати онлайн.

Усе має бути діджіталізоване, у форматі відкритих даних, хмарних сховищ, у базах даних. Управління містом має здійснюватися в електронних системах документообігу, GIS та CRM-системах, які мають мати резервні онлайн-копії.

Виходячи з мерії кожен день і кожен ранок, ти завжди повинен бути готовим до того, що вона згорить, потоне, буде обстріляна, чи пограбована. Тобто паперова версія буде вщент знищена, але жоден важливий документ не повинен при цьому постраждати. 

У такій системі, якщо все в цифрі і мерія згоріла, то без проблем можна все заново надрукувати. Зустрілися в іншому місці, відновили сеанси в онлайні, почали працювати, якщо щось потрібно.

Zemliak.com: Більше того, депутати та представники виконавчих органів також були змушені евакуюватися. Натомість люди очікували від них якихось дій, а тепер звинувачують їх. Що ви думаєте з цього приводу?

Олександр Солонтай: Я вважаю, що місцевий депутат має право виїхати у разі загрози окупації населеного пункту чи бойових дій на його території. Не можна відмовлятися від цього права, коли ціна питання — ваше життя і здоров’я. Якщо може допомагати, має сили і шукає можливості — чудово.

Zemliak.com: Яка ситуація станом на липень 2022 року із підготовкою влади громад на випадок надзвичайних ситуацій воєнного характеру?

Олександр Солонтай: Попри те, що ми нині досі живемо в умовах воєнного стану, на рівні сільських, селищних, міських рад не прийнято всіх цільових планів заходів, дій та документів, які б допомогли їм орієнтуватися на випадок надзвичайних ситуацій воєнного характеру. Тобто місцева влада залишається досі не готова до можливих сценаріїв сірої зони, окупації чи бойових дій на їхніх територіях. 

Ніхто на загальнонаціональному рівні ще не проробив цю роботу, щоб натренувати дії представників органів місцевого самоврядування в критичних ситуаціях в умовах повномасштабного російського вторгнення. Ніяких ресурсів, фінансів на це ще не передбачено.

Zemliak.com: То на що мають хоча б орієнтуватися наші ОМС в умовах війни російської федерації в Україні?

Олександр Солонтай: Є окремі кращі практики. Зараз я та мої колеги разом із партнерами збираємо, систематизуємо всі показові кейси в громадах. Вони стосуються того, де місцева влада зробила все, що в її силах, аби підтримувати життєдіяльність громад в умовах воєнного стану. Робимо це не просто так. 

Попередні два місяці я пишу проекти національного масштабу та саме пробую запустити роботу з підготовки ОМС до сценаріїв воєнного часу.

Але, на жаль, поки що я не можу переконати запустити програми підготовки наших громад до роботи під час війни. Сподіваюся, що таки невдовзі вдасться переконати інвесторів працювати саме в такому напрямку. Бо тут потрібні «тверді» гроші. 

Zemliak.com: У чому причина того, що підготовка ОМС до роботи в умовах війни поки що не є ключовим фокусом?

Олександр Солонтай: Я нормально до цього ставлюся. Розумію, що інші події та явища на цьому етапі «перекривають» увагу на цей напрям. Але він є невід’ємним елементом відновлення та відбудови України в цілому.

Zemliak.com: Якою має бути підготовка до управління громадою під час війни?

Олександр Солонтай: Кожен працівник, підрозділ, підприємство та установа повинні мати «пакет воєнного стану», тобто документи з чіткими алгоритмами дій на всі випадки і варіанти розвитку сценаріїв. 

Але це має бути не просто пакет документів, про який людина в стресовій ситуації забуде. Ці дії мають бути відпрацьовані командами до автоматизму, щоб кожен знав свої задачі і діяв відповідно ситуації. Наприклад, зробити три дзвінки визначеним людям, заїхати в садочок, вимкнути там воду, світло, газ тощо…

Zemliak.com: Тобто така підготовка передбачає визначені дії представників виконавчої влади. Що саме це може бути? 

Олександр Солонтай: Уявимо, що через бойові дії зникло електропостачання… Але на такий сценарій у кожному садочку, школі, лікарні, будинку культури має бути спеціальна коробка. У ній працівники знайдуть звичайний дизельний/бензиновий генератор, електричний генератор і великий заряджений павербанк, що здатен, наприклад, «протримати» будинок культури включно з робочою апаратурою три доби. 

Але щоб такий павербанк не розрядився безповоротно, то для нього мають стояти ще умовно 4 сонячні панелі на даху будинку і маленький генератор, який акумулює енергію. Поки заряджається більше джерело енергії, люди зможуть використовувати менше для критичних потреб.

Усе це обладнання треба закупити, облікувати, навчити працівників ним користуватися та «прогнати» ці всі дії на тренуваннях до автоматизму.

Zemliak.com: А якщо не буде мобільного зв’язку? 

Олександр Солонтай: Мають бути сотові телефони. А також запас менших та більших павербанків, щоб заряджати телефони.

У кожного має бути тривожний чемоданчик. У ньому, крім обов’язкової аптечки, має бути особиста компактна геліопанель (сонячна панель — авт.). Бажано кілька. Ставиш її на скло — і твій павербанк має від чого зарядитися, а отже, і телефон можна також зарядити…Також обов’язково слід мати шнури з навіть найрізноманітнішими «входами» для якомога більшої кількості видів комунікації — штекери, якими можна під'єднатися до будь-якого девайса де б ти не опинився.

Треба бути готовим опинитися в будь-якій ситуації без нічого — без світла, газу, зв’язку…

Тож подібні рішення на ці всі нові умови мають бути підготовлені у кожній громаді і перебувати в тому стані, щоб можна було використовувати без проблем і затримок. А люди знову-таки повинні вміти цим усім користуватися!

Zemliak.com: Коли можна очікувати реалізацію таких «пакетів воєнного стану» для громад? 

Олександр Солонтай: Я знаю точно, що Україна зробить цю роботу. Вона дуже потрібна. Ми з вами точно будемо свідками цього.

Zemliak.com: Дякуємо за конструктивну розмову!

(с) Катя Капустіна, Zemliak.com, 2022.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.