Дорогами кацапів на Сумщині: невелика екскурсія в село Дептівка

Наша команда Zemliak.com дуже маленька, а основні працівники проживають у Сумській області. Тож одного разу керівниця проєкту Катя Капустіна разом із друзями вирішили зробити невеликий тур вихідного дня. 

Із рідного міста направилися автівкою всього за 70 км у сусідній район — тими дорогами навесні ще їздила російська військова техніка... 

На в'їзді в село Дептівка нас зустрів постріляний з автоматів трансформатор. Місцеві мешканці кажуть, що російські військові розстріляли цей об'єкт впритул, бо хотіли, аби люди залишилися без світла, зв'язку і не змогли передавати дані про пересування ворогів заледве не з кожної хати.

Це село входить до складу Попівської територіальної громади Конотопського району. Межує із Чернігівською областю. Колись тут проживало близько 700 осіб, але зараз ця цифра на порядок менша.

Візитівкою села є старий дерев'яний Храм Різдва Богородиці. Церква була збудована ще далекого 1906 року. Але і досі виглядає дуже гарно. Щоправда, московські попи УПЦ МП, які осіли тут, довели історичну будівлю до жалюгідного стану. Дуже потрібна реконструкція.

Дерев'яна церква Різдва Богородиці в селі ДептівкаСаме через Дептівку їхали величезні колони російської армії наприкінці лютого-початку березня 2022 року. Тоді вони направлялися від державного кордону через всю Сумську область до Чернігівщини,  щоб потім «взять Кієв за трі дня».

Дорога в селі

Регіональна дорога через село була збудована ще при СРСР і її стан залишав бажати кращого. По центру та на під'їздах час від часу її вдавалося латати. Але російські танки, САУ, РСЗВ, вантажівки, бензовози «розбили» тут дорогу вщент.

Знайомі військові розповідали, що на виїздах із Дептівки залишки асфальту просто були змішані із землею і були якимось єдиним конгломератом, рухатися по якому більше не можна було.

За ці кілька місяців, як росіян вигнали із Сумщини, дорогу трохи вкатали і місцями підремонтували, але все одно за межами села залишилися величезні глибокі колії. Проїжджають тут тільки великі трактори та підводи. 

На околицях села російські військові зупинялися на ночівлю в покинутих хатах, окопувалися.

Російські окопи на СумщиніОкупанти розміщали техніку у людських дворах, хоч тут у більшості давно ніхто не жив.

Двір у селіТакож російські окупанти, як могли, облаштовували побут у покинутих сільських будинках і дворах.

Колодязь і чайник, яким користувалися російські військові

Залишки «русского міра» досі можна було знайти в покинутих будинках.

російські солдати нагло вдиралися і селилися на домівках, що колись належали українцям.

Будинок у селі

При цьому в одному із будинків у Дептівці, який дивом оминули російські військові, досі збереглися прямо на стінах малюнки портретів Степана Бандери, Тараса Шевченка та неймовірний український живопис.

(с) Катя Капустіна, Zemliak.com, 2022. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.