Законопроект про ДФРР в Дії прийнятий за основу

В середу 11 квітня Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону №9165 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо використання коштів державного фонду регіонального розвитку.

Про це повідомляє Віталій Безгін, народний депутат.

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування виокремив позитивні, негативні та дискусійні положення законопроекту.

«Зараз мова має йти саме про цей рік (період воєнного стану), бо в майбутньому ми маємо прагнути реально перетворити даний фонд на інструмент розвитку та стимулювання, зокрема із трирічним плануванням та системою пріоритетів. Але зараз це реалізувати неможливо», — прокоментував Віталій Безгін.

Щодо переваг законопроекту, народний депутат виділив такі:

  • Першою перевагою є факт самої наявності ДФРР в обсязі бодай 2 млрд, попри повномасштабну війну.
  • Пропонується застосувати різний підхід співфінансування до громад різного розміру. Для громад із населенням до 225000 — від 10%, для великих громад — від 50%. Крім того малі громади отримають додаткові бали при оцінці проектів. Це, на думку Віталія Безгіна, має сприяти рівності умов та застосуванню принципу згуртованості
  • Застосування Дії на фінальному етапі відбору проектів. Це новий підхід, що має спонукнути керівництво громад додатково працювати із громадськістю. Наголошую, що всі інші процедури відбору збережено, отже в Дію заходять вже верифіковані проекти, що відповідають всім параметрам та потребам
  • Оскарження оцінювання переноситься з регіонального рівня на центральний. Відповідно, прибирається конфлікт інтересів, коли оскарження розглядали ті самі люди, що й здійснювали попередню оцінку.

Дискусійним народний депутат вважає також розподіл фонду: 50% на уражені території в наслідок збройної агресії, 50% на всю територію України.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.