В Іллінецькій громаді почали переробляти відходи на тротуарну плитку

Комунальне підприємство «Добробут», що на Вінниччині, запустило сміттєсортувальну станцію ще у 2017–2018 роках. Наразі підприємство переробляє відсортовану плівку на тротуарну плитку.

Про це пише видання Social.com.ua. 

Сортувальна дільниця в Іллінецькій громаді обладнана витяжною та примусовою вентиляцією, бактерицидними лампами для знезараження приміщення. На сміттєсортувальній станції працюють 12 людей.

«Сортування повинне мати закритий цикл — з відсортованим сміттям потрібно щось робити. Саме тому міський голова ініціював встановлення лінії з виробництва тротуарної плитки з використанням плівки, яку відсортували. На той час були певні труднощі з її збутом. Брудну ніхто не хотів купувати. А обсяги мали великі. Таким чином у нас з’явилася лінія з виробництва полімерпіщаної продукції. Так з піску та поліетиленової плівки ми почали робити тротуарну плитку», — розповідає Денис Гетьман, директор комунального підприємства.

Зібрану плівку транспортують в окремий цех, де за допомогою спеціального апарату «варять» і доводять до стану гранул. Другий компонент полімерпіщаної плитки — пісок. Його видобувають у місцевому кар’єрі, сушать. Потім об’єднують їх у суміш: 30 % плівки, 70 % піску. Ця суміш надходить у спеціальну машину, що нагріває її до 180 градусів і перетворює на гарячу масу. Вона порціями закладається у прес, який перетворює її на готові плити. Якщо в процесі виробництва додати до суміші барвники, плитку можна зробити будь-якого кольору.

На території громади поставили контейнери для роздільного збирання сміття. Денис Гетьман розповів, що у 2016 році, коли було створено об’єднану громаду, проблема поводження з твердими побутовими відходами стояла досить гостро.

«На той час мали значні проблеми з полігоном твердих побутових відходів. На ньому було накопичено багато сміття, адже функціонував він з 1980-х років. Крім того, були дуже засмічені посадки, яри. Міська влада вирішила привести до ладу полігон. На першому етапі найняли близько 30 одиниць техніки, яка звезла все сміття зі стихійних звалищ на полігон. Усе сміття згорнули на компактну територію, а на звільненій висадили яблуневий сад», — каже Денис Гетьман.

На сьогодні в громаді встановлено 250 контейнерів для збирання твердих побутових відходів і 75 — для пластику. Вони є в усіх населених пунктах, біля всіх освітніх закладів. До правильного поводження з відходами привчають дітей.

«На початку в нас на території комунального підприємства був тільки прес. Таким чином ми пресували ПЕТ-пляшки та плівку. Розділяли їх по кольорах. За вторговані кошти збудували теплицю на території. Тепер у нас 500 квадратних метрів тепличного господарства. Ми вирощуємо розсаду квітів, які навесні висаджуємо на клумбах у місті», — зауважує Денис Гетьман.

За ініціативи міського голови Володимира Ящука громада взяла участь в обласному конкурсі проєктів екологічних ініціатив. Саме завдяки співфінансуванню обласного екологічного фонду та міського бюджету вдалося побудувати сміттєпереробний комплекс. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.