На Буковині родина створила успішну молочну ферму

У селі Панка, що на Буковині, родина Красовські створила молочну міні-ферму. Виготовляють з молока сметану, сир і будз, які продають за цінами нижче ринкових.

Про це пише Голос України.

Родина Красовські мають не один рік досвіду у сільському виробництві. Жінка раніше працювала головним економістом у колгоспі, а чоловік за освітою агроном. Щороку родина оновлює техніку. Фермери взяли собі свої паї, а тепер ще й орендують у людей. Розраховуються зерном.

«Маємо 11,5 га орендованих полів і 8,5 га наших із дружиною паїв. Засіваємо пшеницю, ячмінь, овес. Корови в нас і пасуться, і ночують на полі. Там їх і доїмо. Забираємо їх в стайню вже коли приходять морози. Так вони і молока більше дають, і воно значно кращої якості. Доїльні апарати не використовуємо. Від однієї дорослої корови маємо 20-25 л молока за добу, від молодих — 15-18. За одну дойку виходить від ста до двісті літрів молока», — розповідає Дмитро.

Подружжя має двох дочок та чотирьох онуків. Розповідають, діти дуже полюбили корів, ще змалечку допомагали по господарству. 

«Діти у нас дуже працьовиті. Пам’ятаю, садимо картоплю на полі, на обід йдемо обходити корів, а дівчатка, тоді ще маленькі, лишаються — і влаштовують змагання, хто скоріше набере мішок. Яна, старша дочка, теж любила корови доїти. Зараз вже допомагають нам внуки», — каже Дмитро.

Молоко родина продає на великих ринках Чернівців і на малому місцевому базарі. Старшим людям — кому важко йти на ринок — підвозять продукцію додому.

«У нас ціни нижчі за ринкові. Якщо літр сметани на базарі коштує 120 грн, то в нас 100, літр молока 20 грн, а ми віддаємо за 15-17 грн. Продавати вигідніше самим. Бо якщо здавати на переробку тим, хто збирає молоко по селу, то корову взагалі невигідно тримати — вони  дають лише 7 грн/л. Навіть вода в магазині й то дорожче коштує», — розповідає пані Анна.

Нині у господарстві родини 15 корів, 40 курей, 25 індиків, свині.

Читайте також: 

 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.