На Сумщині фермер вирощує органічні продукти

На Сумщині працює ферма з вирощування органічних продуктів.  Андрій та Світлана Марченки створили органічну ферму «Світовоч». У 1999 році вони виростили перші 200 головок капусти, а тепер мають 1500 кв м теплиць!

З 2016 року господарство пройшло сертифікацію органу з сертифікації органічного виробництва Органік Стандарт, який визнаний в Європі.

Подробиці створення ферми можна прочитати на Kurkul.com.

«Світовоч» — перше фермерське органічне господарство в Сумській області. Вже відкрили крамницю та цілий інтернет-магазин! 

«Я почав займатися вирощуванням овочів у 1999 році. Тоді ж і побудував першу теплицю, експериментував із культурами. Поступово зацікавився органічним виробництвом. Шукав інформацію, пробував різні агротехніки. З 2004 року повністю відмовився від використання будь-яких штучних добрив і хімічних пестицидів», — поділився засновник Андрій Марченко.

Як зазначаює засновник ферми, Ґрунт вони на грядках обов’язково мульчують. Для підвищення родючості застосовують біопрепарати на основі корисних бактерій. Навчились боротися з основним ризиком органічного виробництва — хворобами та шкідниками. Спочатку вирощували овочі для себе як всі ― з хімікатами. Але з часом зрозуміли, що знищують ґрунт, а це шлях в нікуди! Стали поєднувати обидва способи. Але цілорічно органічні овочі не вирощують, практикують сезонність у теплицях та у відкритому ґрунті. Теплиця ― це обов’язкова умова для фермера, який займається органічним овочівництвом.

«Ми ж не можемо просто агрохімією обробити насадження, як роблять це фермери при традиційній технології. Наша відпрацьована агротехніка дозволяє запобігти хворобам, побороти низьку врожайність. Але і впливає на вартість вирощеної продукції», — стверджує Андрій.

В Україні вже є понад 210 «органічних» господарств, проте переважна частина з них сертифікована іноземними сертифікаційними компаніями відповідно до європейських «органічних» стандартів.

 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.